fredag 27 november 2020

Statsepidemiolog befarar ny coronavåg på Island

En mindre ökning av antalet bekräftade fall av coronaviruset. Och en växande andel smittade som inte redan var i karantän samtidigt som det blivit allt svårare att spåra smittkällan. Flera nya fall kan dock kopplas till fester och köpcentrum. Nu befarar statsepidemiologen Þórólfur Guðnason att smittspridningen på Island kan vara på väg in i en ny fas.

På Island rapporterades i går elva nya fall av coronaviruset. Samtliga var hemmahörande i huvudstadsregionen. Bara tre av de smittade var redan i karantän. Dessutom var det fyra personer som testade positivt vid gränsen.

De två senaste dagarna har majoriteten av de nya fallen gällt personer som inte suttit i karantän. Det är en utveckling som oroar statsepidemiologen Þórólfur Guðnason. Under gårdagens presskonferens sade han att de nya fallen skulle kunna peka på en ökad samhällsspridning av viruset.

Reproduktionstalet har stigit i veckan. Nu är det över 1,5 - vilket betyder att det är troligt med fler nya fall de närmaste dagarna.

Þórólfur Guðnason beskrev läget som bekymmersamt. Många av de nya fallen kunde kopplas till köpcentrum och fester som hölls i helgen. Andra var personer som hade varit ovarsamma i karantän och därigenom bidragit till smittspridning.

Men i flera fall var det inte möjligt att hitta den ursprungliga smittkällan. Att den inte går att identifiera kan innebära att smittan har spridits i flera led - och det kan vara ett tecken på samhällsspridning.

Þórólfur Guðnason sade att Island nu stod vid ett vägskäl. Samtidigt som det fanns ett starkt tryck på lättnader kunde smittan vara på väg in i en ny fas. Han tyckte dessutom att det fanns tydliga signaler om att många hade börjat bry sig mindre om de restriktioner som fortfarande gäller.

Han lämnade i går förslag på nya restriktioner till hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir. Han har dock inte presenterat innehållet i förslaget.

Nya regler kommer tas i bruk den 2 december. Þórólfur Guðnason har tidigare sagt att han kommer att rekommendera att vissa restriktioner avvecklas. Men i går sade han att han kunde tänka sig att revidera förslaget om smittspridningen fortsatte att öka.

Inför dagens svarta fredag har flera köpcentrum i bland annat Reykjavík och Kópavogur utökat öppettiderna och anlitat fler vakter. Syftet är att det inte ska bli trångt i butikerna.

Rögnvaldur Ólafsson, biträdande polischef, sade under gårdagens presskonferens att han bad konsumenter att ha i åtanke att det gick utmärkt att handla på nätet. Han undrade också om det var klokt att riskera egen och andras hälsa för en rabatt på någon vara.

Nu är det 166 smittade som hålls i isolering. Totalt 45 coronapatienter vårdas på isländska sjukhus - varav två ligger på intensivvårdsavdelning. Dessutom är 446 personer i karantän och 846 personer i inresekarantän.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.