fredag 20 november 2020

Statsepidemiolog orolig inför julen på Island

Allt färre smittas av coronaviruset på Island. Men statsepidemiologen Þórólfur Guðnason vill att restriktionerna ska avvecklas långsamt. Och han är orolig inför julen. Han befarar att många kommer att glömma hur viktigt det är med individuella smittskyddsåtgärder i samband med firandet. Förebyggande åtgärder på individnivå var fortfarande det viktigaste för att hindra smittspridning.

Bara fyra nya fall av coronaviruset rapporterades på Island i går. Två av dem var inte i karantän. Dessutom var det en person som testade positivt vid gränsen.

Antalet smittade som hålls i isolering fortsätter att sjunka i snabb takt. Nu är det 233 personer som är smittade. Dessutom är 348 personer i karantän och 816 i inresekarantän.

På Landspítali i Reykjavík vårdas 53 coronapatienter. Tre av dem ligger på intensivvårdsavdelning och två av dem vårdas i respirator. På sjukhuset i Akureyri finns en patient på intensivvårdsavdelning.

Smittspridningen på Island är nu bland de lägsta i hela Europa. Men statsepidemiologen Þórólfur Guðnason sade under gårdagens presskonferens att han inte vill se någon snabb avveckling av restriktioner. Han beskrev dem som avgörande för att fortsätta hålla smittan på en låg nivå.

Þórólfur Guðnason sade att den tredje smittvågen på Island hade drivits av folksamlingar inom idrott och andra sociala sammanhang. Därför var det viktigt att fortsätta begränsa sammankomster.

Þórólfur Guðnason var särskilt orolig inför julen. Han befarade att många då skulle glömma uppmaningarna att hålla avstånd och att tänka på smittskydd. Enligt Þórólfur Guðnason var det individuella smittskyddet den enskilt viktigaste faktorn för att förhindra smittspridning.

Han beskrev även läget inom vården som betydligt bättre. Coronapatienterna minskar i antal vilket gör att pandemins effekt på annan sjukvård minskar.

Alma D. Möller, generaldirektör för Embætti landlæknis, sade vid presskonferensen att myndigheten övervägde att publicera särskilda råd inför julhelgen. Tanken var att ge rekommendationer för firandet i hemmen. De kommer i så fall att innefatta bland annat råd för att minska riskerna för smittspridning.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.