måndag 2 november 2020

Steingrímur J. Sigfússon lämnar politiken vid nästa val

Steingrímur J. Sigfússon lämnar politiken hösten 2021. Han kommer inte att kandidera till alltinget på nytt. Beskedet innebär att en verklig veteran försvinner från rikspolitiken. Steingrímur J. Sigfússon har suttit i alltinget sedan 1983 och var ledare för Gröna vänstern i fjorton år. Sedan valet 2017 har han varit alltingets talman.

I alltingsvalet i april 1983 fick Folkalliansen under Svavar Gestssons ledning 17,3 procent av rösterna. På en av partiets tio stolar satt Steingrímur J. Sigfússon, en 27-åring från Gunnarsstaðir i Þistilfjörður på nordöstra Island.

Som en av nykomlingarna i alltinget intervjuades han av Helgarpósturinn. Steingrímur J. Sigfússon sade bland annat att han ansåg att politiker inte skulle sitta för länge. Men 37 år senare har han själv inte lämnat alltinget.

Steingrímur J. Sigfússon är en av Islands mest erfarna politiker. När Folkalliansen lades ned 1999 för att skapa en enad och bred vänster valde Steingrímur J. Sigfússon att i stället grunda Gröna vänstern. Han var partiets ledare till och med 2013. Han har dessutom haft flera ministerposter och sedan valet 2017 är han alltingets talman.

Elva gånger har Steingrímur J. Sigfússon toppat Folkalliansens och Gröna vänsterns listor i alltingsval. Men i valet i september 2021 kommer Gröna vänsterns lista i den nordöstra valkretsen för första gången att ledas av någon annan än Steingrímur J. Sigfússon.

I helgen meddelade Steingrímur J. Sigfússon under ett partimöte i valkretsen att han inte tänker ställa upp för omval. I ett pressmeddelande sade han att han var "nöjd och mycket stolt över rörelsens framgångar".

Statsminister Katrín Jakobsdóttir, som tog över som ledare för Gröna vänstern 2013, beklagade att hon inte kunde vara på plats eftersom hon hade velat ge Steingrímur J. Sigfússon en stor applåd för hans insatser genom åren.

Steingrímur J. Sigfússon säger i Morgunblaðið att han ville ge beskedet i god tid före valet. Han har också alltid haft åsikten att han ska sluta på eget initiativ snarare än att tvingas bort:
"Det här var tvunget att hända någon gång. ... Jag gör det här nu eftersom jag anser att det är en passande tid för mig och för Gröna vänstern. Nu finns förhoppningsvis den tid som behövs för att förbereda de förändringar som det möjligen blir för partiets arbete."
Han har ännu inte bestämt vad han ska göra när karriären som politiker är över. Steingrímur J. Sigfússon säger i Morgunblaðið att det inte är något han ångrar. Och det han är mest stolt över är partiet och det förtroende som han har fått genom åren:
"Detta partis grundare drömde naturligtvis om att skapa en arena för vänstersinnade, miljövänner och feminister och jag anser att det har lyckats utomordentligt väl. Vi förändrade politiken på vänsterkanten för gott och över det är jag oerhört stolt."
Här kan du läsa mer om Steingrímur J. Sigfússon.