onsdag 25 november 2020

Struntade i coronatest - döms till fängelse i 30 dagar

När två albanska män skulle resa från flygplatsen i Keflavík avslöjades de med falska id-handlingar. Dessutom hade de struntat i att dyka upp till det andra coronatestet efter inresan till Island. I stället för att återvända hem döms de till 30 dagars fängelse. De ska dessutom betala 200 000 isländska kronor var i böter.

Nio nya fall av coronaviruset rapporterades på Island i går. Av dessa var det fyra som inte tidigare var i karantän. Dessutom upptäcktes sju nya fall av coronasmitta vid gränsen.

Nu är det 186 smittade som hålls i isolering. På sjukhus vårdas 43 coronapatienter - varav två ligger på intensivvårdsavdelning. Dessutom är 246 personer i karantän och 880 personer i inresekarantän.

Tendensen är att smittspridningen på Island fortsätter att minska. Andelen nya fall har de senaste veckorna tillhört de lägsta i Europa. Utvecklingen gör att det är troligt att vissa restriktioner avvecklas den 2 december.

Men inresereglerna blir kvar åtminstone till den 1 februari. Det innebär att resenärer ställs inför valet mellan två veckors karantän eller dubbla coronatester - ett vid gränsen och ett fem dagar senare - med karantän i väntan på resultatet från det andra testet.

Nu har två män dömts för att ha struntat i det andra coronatestet. Det rör sig om två albanska män som kom till Island den 26 september via flygplatsen i Keflavík. De kunde resa in i landet utan problem.

När de skulle lämna Island den 4 oktober stoppades de i passkontrollen i Keflavík. Då visade männen upp falska id-handlingar där de utgav sig för att vara slovenska medborgare.

I samband med att männens uppgifter kontrollerades visade det sig att de inte hade dykt upp till det andra coronatestet efter inresan. Bägge testade negativt för viruset vid inresan men bröt alltså mot smittskyddslagen genom att inte ta ett nytt prov fem dagar senare.

Nu döms bägge männen i Héraðsdómur Reykjaness till 30 dagars fängelse för brott mot smittskyddslagen och dokumentförfalskning. De ska dessutom betala 200 000 isländska kronor var i böter. Om böterna inte har betalats inom fyra veckor omvandlas de till ett fängelsestraff på ytterligare fjorton dagar.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island samt här och här kan du läsa domarna mot de två männen.