måndag 9 november 2020

Tjugo döda under coronapandemin på Island

Två personer avled i helgen på Landspítali i Reykjavík efter att ha insjuknat i covid-19. Nu har coronapandemin totalt krävt tjugo dödsoffer på Island. Och tio av dem har dött i den tredje virusvågen. Men de nya fallen av coronasmitta fortsätter att vara förhållandevis få. Däremot är läget inom vården så ansträngt att det råder brist på vanliga vårdplatser.

De tre senaste dagarna är det 57 personer som har testat positivt för coronaviruset på Island. Av dessa var det tjugo som inte reda var i karantän. Ytterligare femton fall av coronaviruset har upptäckts vid gränsen.

Nu är det 634 smittade som hålls i isolering. Dessutom är 1 046 personer i karantän och 1 097 personer i inresekarantän.

Trots att det nu är färre som smittas blir trycket på vården allt starkare. På Landspítali i Reykjavík har flera avdelningar gjorts om till vårdavdelningar för coronapatienter. Därför råder det nu brist på vanliga vårdplatser.

På Landspítali vårdas nu 74 coronapatienter. Fyra av dem ligger på intensivvårdsavdelning - och två av dem vårdas i respirator. Ytterligare sex coronapatienter vårdas på sjukhuset i Akureyri.

Två personer som insjuknat i covid-19 avled på Landspítali under helgen. Det rörde sig om en person i 70-årsåldern och en person i 80-årsåldern.

Totalt har nu tjugo coronapatienter avlidit på Island. Tio av dem har dött under den tredje virusvågen som drabbade Island i mitten på september och krävde sitt första offer den 15 oktober.

Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason har konstaterat att smittspridningen långsamt är på väg att minska. Antalet fall de tre senaste dagarna är det lägsta sedan den tredje vågens början. Men det är också förhållandevis få som har testats.

De restriktioner som nu gäller löper ut den 17 november. Þórólfur Guðnason räknar med att i veckan lämna nya redaktioner till hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir. Då planerar han också för att komma med nya förslag till inreseregler. De nuvarande bestämmelserna gäller till och med den 1 december.

Exakt hur förslagen kommer att se ut är inte känt. Men det är troligt att Þórólfur Guðnason föreslår att alternativet två veckors karantän utan coronatest vid gränsen ska skrotas. I stället väntas han rekommendera att samtliga som reser in till Island ska testas och genomgå en kortare karantän.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.