tisdag 10 november 2020

Tre nya dödsfall i covid-19 på Island

Ytterligare tre personer har nu avlidit efter att ha insjuknat i covid-19. Ännu en coronapatient svävar mellan liv och död. Det är nu tretton personer som har dött i den tredje vågen av av coronasmitta på Island - och tio av dem var patienter på det geriatriska sjukhuset Landakot i Reykjavík. Men antalet nya smittfall minskar och statsepidemiologen Þórólfur Guðnason väntas föreslå mindre hårda restriktioner.

Sedan coronaviruset kom till Island i februari i år har nu 23 personer avlidit efter att ha insjuknat i covid-19. Av dessa har tretton fallit offer för sjukdomen i den tredje vågen av coronasmitta som började i mitten på september. Och tio av dem fick viruset vid en gruppsmitta på det geriatriska sjukhuset Landakot i Reykjavík.

Patienterna på Landakot tillhör redan riskgruppen eftersom de är äldre och har andra sjukdomar. Gruppsmittan på sjukhuset betraktas som så allvarlig att Landspítali - universitetssjukhuset som även ansvarar för Landakot - kommer att anmäla den till Embætti landlæknis. Det kan dessutom bli aktuellt att anmäla den till polisen.

Tre personer gick bort under det senaste dygnet. Alla tre var patienter på Landakot. Páll Matthíasson, chef för Landspítali, sade under gårdagens presskonferens att ytterligare en patient från Landakot riskerade att avlida inom de närmaste timmarna.

Situationen på Landspítali var nu inte lika ansträngd som när sjukhuset gick upp i nödläge. Páll Matthíasson sade att han i veckan räknade med att sänka beredskapsnivån ett steg.

Sexton nya fall av coronasmitta rapporterades på Island i går. Bara två var inte redan i karantän. Ytterligare sju personer testade positivt vid gränsen.

Nu hålls 621 smittade i isolering. Dessutom är 1 060 personer i karantän och 1 046 personer i inresekarantän.

På Landspítali vårdas 68 coronapatienter. Tre av dem ligger på intensivvårdsavdelning och två vårdas i respirator. Sex coronapatienter vårdas på sjukhuset i Akureyri.

Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason sade under presskonferensen att han troligen kommer att föreslå krav på dubbla coronatester för samtliga som reser in till Island. Det betyder att alternativet med två veckors karantän efter att ha passerat gränsen försvinner. I stället ska alla testas vid inresa, sitta fem dagar i karantän och därefter testas på nytt.

Han ser ett sådant steg som en säkerhetsåtgärd eftersom vissa som väljer två veckors karantän inte följer reglerna. Statsminister Katrín Jakobsdóttir har sagt att det i så fall kan bli aktuellt att göra testningen gratis. I dag kostar det första testet vid gränsen och hon tror att det kan ha en avskräckande effekt för vissa.

De befintliga inresereglerna gäller till och med den 1 december. Þórólfur Guðnason räknar med att föreslå nya regler inom de närmaste dagarna.

Þórólfur Guðnason sade under presskonferensen att han i veckan även kommer att lämna förslag på nya restriktioner till hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir. De restriktioner som nu finns löper ut den 17 november. Han sade att han räknar med att rekommendera vissa lättnader men att reglerna kommer att fortsätta vara hårda.

Han ansåg att det var viktigt att inte avveckla restriktionerna för tidigt. Om islänningarna respekterade reglerna nu fanns en god möjlighet att kunna ha ett mer normalt jul- och nyårsfirande.

President Guðni Th. Jóhannesson är inte smittad av coronaviruset. Han sattes i karantän i residenset på Bessastaðir sedan en av de anställda testat positivt. Han skriver på Facebook att han nu i slutet på karantänen själv har testat negativt för viruset.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.