tisdag 17 november 2020

Två nya virusstammar orsakar gruppsmittor på Island

Två nya virusstammar har orsakat mindre gruppsmittor de senaste dagarna. En av dem har redan tidigare upptäckts vid gränsen - men den andra har inte påträffats på Island tidigare. Det berättade statsepidemiologen Þórólfur Guðnason under gårdagens presskonferens. Bara nya nio fall av coronasmittade rapporterades i går.

Endast nio nya fall av coronasmitta på Island rapporterades i går. Tre av dem var inte redan i karantän. Att de nya fallen var så få kan bero på att bara 656 tester analyserades. Dessutom registrerades nio nya fall av coronasmitta vid gränsen.

Nu är det 340 smittade som hålls i isolering. Det är 59 coronapatienter som vårdas på sjukhus - varav e ligger på sjukhuset i Akureyri och resten på Landspítali Reykjavík. Totalt tre av coronapatienterna vårdas i respirator.

Dessutom är 693 personer i karantän och 889 personer i inresekarantän.

Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason sade under gårdagens presskonferens att utvecklingen nu gick åt rätt håll. De senaste veckornas skärpta restriktioner hade haft avsedd effekt och trycket på sjukvården minskade sakta.

Men det fanns också skäl till oro. Þórólfur Guðnason berättade om två mindre gruppsmittor som uppstått på företag. I bägge fallen rörde det sig om nya virusstammar. En av dem har tidigare påträffats i testningen vid gränsen. Men den andra var helt ny och har inte upptäckts på Island tidigare. Den kan ha förts in i landet av någon som inte fångats upp av inresereglerna.

Þórólfur Guðnason uppmanade islänningarna att fortsätta följa restriktionerna. Han talade redan nu om vikten av ett julfirande som präglades av medvetenhet om situationen. Han ansåg att det vore olyckligt om julhelgen skulle resultera i stora gruppsmittor samtidigt som ett vaccin mot coronaviruset kom allt närmare.

I morgon genomförs vissa lättnader av restriktionerna. En av dem är att personer som kan visa upp intyg på att de har genomgått covid-19 inte längre behöver bära andningsskydd på platser där tvåmetersregeln inte kan upprätthållas.

Men i praktiken verkar det inte bli så stor skillnad. En rad butiker har meddelat att de kommer att kräva att alla kunder bär andningsskydd oavsett om de har varit smittade eller inte. Skälet är att underlätta för personalen.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.