lördag 21 november 2020

Vill döpa kyrkan i Akureyri efter nationalskald

När kyrkan i Akureyri byggdes var det åtskilliga som ville namnge den efter poeten Matthías Jochumsson. Men i stället blev namnet kort och gott Akureyrarkirkja. Nu fyller kyrkan 80 år - och enligt prästen Svavar Alfreð Jónsson är det ett skäl till att döpa om kyrkan efter nationalskalden. Han skriver i en debattartikel att den bör kallas Matthíasarkirkja.

Den 17 november 1940 togs den nya kyrkan i centrala Akureyri i bruk. Den ritades av statsarkitekten Guðjón Samúelsson och har sedan dess präglat stadsbilden genom sitt läge. Kyrkan gavs det beskrivande namnet Akureyrarkirkja.

Granne med kyrkan ligger Sigurhæðir, ett hus som byggdes av Matthías Jochumsson. Han bodde i Akureyri mellan 1886 och 1920. Matthías Jochumsson var poet och översättare. Han var också den som skrev "Lofsöngur", den psalm som så småningom skulle bli Islands nationalsång. Det gjorde honom dessutom till något av nationalskald.

Namnvalet ifrågasattes redan från början. Jónas frá Hriflu - en av 1900-talets mest inflytelserika isländska politiker - skrev redan 1940 att många invånare förknippade kyrkan med Matthías Jochumsson. Han ansåg därför att den borde döpas till Matthíasarkirkja i stället för Akureyrarkirkja.

I samband med att kyrkan nu fyller 80 år väcker Svavar Alfreð Jónsson liv i den gamla idén. Han är själv präst i Akureyrarkirkja. Han skriver i ett debattinlägg att ett namnbyte skulle återspegla kyrkans historia:
"Matthíasarkirkja i Akureyri byggdes som ett religiöst konstverk. Må den fortsätta vara platsen vid jakobsstegens slut där tron och konsten förenas i anda av den största konstnären som staden har haft."
Här kan du läsa mer om kyrkan i Akureyri.