onsdag 25 november 2020

Vinteröppet på Hótel Flókalundur för första gången

För första gången sedan Hótel Flókalundur byggdes är det öppet även på vintern. Men det är inte turismen som ligger bakom beslutet. De som bor på hotellet i vinter arbetar med att bygga den nya vägen över Dynjandisheiði. I stället för att resa baracker valde Íslenskir aðalverktakar att använda hotellet i stället för att resa baracker, rapporterar Vísir.

Hótel Flókalundur i Västfjordarna byggdes i slutet på 1960-talet. Flókalundur ligger vid vägskälet där vägen till södra Västfjordarna sträcker sig längs Barðaströnd och passerar färjeläget Brjánslækur samt där vägen till nordvästra Västfjordarna klättrar över Dynjandisheiði.

Vägen över Dynjandisheiði öppnades 1959. Den byggdes inte för att vara öppen hela året. Ofta snöar den igen tidigt på vintern och öppnas inte förrän sent på våren. Den högsta punkten är 600 meter över havet.

Eftersom vägarna ofta är svår- eller oframkomliga har vinterturismen i regionen aldrig varit stor. Hótel Flókalundur brukar öppna omkring den 15 maj och stänga runt den 20 september. I år stängde hotellet redan den 1 september på grund av coronapandemin. Eftersom gränsen då i praktiken var stängd och islänningarnas semestrar var slut var det inte många ute på vägarna.

Men några veckor senare öppnade Hótel Flókalundur på nytt. För första gången på över 50 år välkomnar hotellet gäster även under vintern.

Förklaringen är det nyligen påbörjade vägbygget över Dynjandisheiði. Den gamla grusvägen ska ersättas av en asfalterad väg med ny sträckning som ska kunna hållas öppen året runt. Arbetet utförs av Íslenskir aðalverktakar. Bygget pågår just nu bara ett par kilometer från Flókalundur.

I stället för att resa baracker för de anställda valde Íslenskir aðalverktakar att hyra in sig på Hótel Flókalundur. Sævar Pálsson, en av hotellets ägare, säger till Vísir att även andra gäster är välkomna:
"Det här är naturligtvis först och främst för entreprenörerna här. Men vi avvisar ingen."
Den nya vägen över Dynjandisheiði blir den sista länken i en ringväg runt Västfjordarna som tidigare bara varit framkomlig under somrarna. Sævar Pálsson säger till Vísir att han hoppas att vägen kan leda till att hotellet i framtiden kan hållas öppet året runt:
"Ja, jag hoppas att det blir så. Men det dröjer några år till dess. Men jag hoppas att det blir så i framtiden."
Här kan du läsa mer om Hótel Flókalundur.