lördag 7 november 2020

Vulkanmuseum i Stykkishólmur är till salu

Vulkanmuseet i Stykkishólmur är nu till salu. Grundaren Haraldur Sigurðsson har bestämt sig för att sälja utställningen eftersom kommunen inte längre anser sig kunna underhålla lokalerna. Själv har han inte råd till de investeringar som krävs för att hålla museet vid liv i samma lokaler. Nu meddelar han på sin blogg att alla objekt är till försäljning.

Haraldur Sigurðsson öppnade Eldfjallasafnið i maj 2009. Han hade då återvänt till hemtrakterna på Snæfellsnes efter en framgångsrik forskarkarriär där han studerat vulkaner och geologi över hela världen. Lokalerna på Aðalgata i Stykkishólmur hyrde han av kommunen.

I vulkanmuseet visade han bland annat upp konstverk med koppling till vulkaner, vulkaniska bergarter av olika slag samt fotografier och filmer. Men mest uppskattad var kanske Haraldur Sigurðsson själv. Han fanns ofta i lokalerna och berättade för besökare om den vulkaniska aktiviteten på Island och hur uppväxten på Snæfellsnes kom att prägla hans yrkesliv.

Men efter drygt elva år har Haraldur Sigurðsson bestämt sig för att stänga för gott. Skälet är att kommunen anser att det inte är motiverat att investera i underhåll av lokalerna.

I ett blogginlägg skriver Haraldur Sigurðsson att alla inventarier - som konstverk, böcker, vetenskapliga tidskrifter, filmer, fotografier och stenar - är till salu. Han vill sälja allt till en enda köpare.

Haraldur Sigurðsson säger i Morgunblaðið att han är mycket besviken på kommunen. Museet var hans sätt att bidra till turismen i Stykkishólmur:
"Det är ett hårt slag för mig att det skulle gå så här. ... Det finns ingen förståelse för museets värde och hur värdefullt det här är för turisten."
I samlingen ingår bland annat verk av konstnären Andy Warhol.