torsdag 17 december 2020

Anhöriga hämtar på flygplatsen - i strid mot uppmaningar

Pussar, kramar och närkontakt utan andningsskydd. Många islänningar hämtar sina anhöriga på flygplatsen i Keflavík - trots att de uppmanas att stanna hemma och trots att ankommande resenärer inte får färdas i personbilar med andra som inte är i karantän. Nu skärper polisen kontrollerna på flygplatsen för att se till så att reglerna efterlevs.

De senaste dagarna har hundratals islänningar återvänt hem till Island för att fira jul. Icelandair har också utökat trafiken för att kunna flyga hem islänningar från utlandet. Eftersom det ställs krav på minst fem dagars karantän måste den som vill röra sig fritt på julafton landa senast i morgon.

I dag ställs krav på coronatest vid gränsen följt av fem dagars karantän och ett nytt coronatest. Alternativet är två veckors karantän.

Ankommande resenärer får bara resa från flygplatsen i Keflavík med flygbuss, taxi, hyrbil eller egen bil utan andra passagerare som inte är i karantän. Dessutom uppmanas anhöriga att inte hämta några resenärer på flygplatsen. Ändå är det många som väljer att möta dem vid ankomsten.

Sigurgeir Sigmundsson är polis på flygplatsen i Keflavík. Han säger till Vísir att vissa till och med hälsar sina anhöriga med kramar och pussar. Många tar också av sig andningsskyddet. Allt detta står i strid med rådande restriktioner.

Många anhöriga hämtar resenärer i egna bilar. För att det inte ska vara direkt regelvidrigt ska de själva sätta sig i karantän efter bilresan.

Jóhann K. Jóhannsson vid polisen säger till RÚV att klagomålen om just detta har ökat i antal de senaste dagarna. Sigurgeir Sigmundsson uppger att polisen nu kommer att öka tillsynen i Keflavík. Det kan också bli aktuellt att bötfälla personer som inte efterlever restriktionerna.

Fem nya fall av coronasmitta rapporterades på Island i går. Två av dem var redan i karantän. Ytterligare fem personer testade positivt för coronaviruset vid gränsen.

Nu är det 129 smittade som hålls i isolering. På Landspítali i Reykjavík vårdas 32 coronapatienter. Tre av dem ligger på intensivvårdsavdelning.

Ytterligare 278 personer är i karantän och 2 128 personer i inresekarantän.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.