fredag 11 december 2020

Åtta partier klarar spärren till alltinget

Självständighetspartiet växer samtidigt som Socialdemokraterna backar - och är nu nästan dubbelt så stort som tvåan i den isländska politiken. Både Islands socialistparti och Folkets parti klarar femprocentsspärren - och det är därmed åtta partier som hade fått mandat i alltinget om det hade varit val i dag. Det visar en mätning utförd av MMR.

Med 27,1 procent av väljarstödet - den näst bästa siffran i år - är Självständighetspartiet med bred marginal Islands största parti. Ökningen med 2,1 procentenheter gör att Självständighetspartiet nu är nästan lika dubbelt så stora som Socialdemokraterna, det parti som i regel varit näst störst i opinionen sedan valet 2017.

Självständighetspartiet är en av mätningens stora vinnare. Socialdemokraterna är däremot en av de stora förlorarna. Stödet sjunker nu med 2,9 procentenheter till 13,8 procent.

Lika stora är också Piratpartiet. Även Piratpartiet minskar dock med 0,5 procentenheter till 13,8 procent.

Länge låg Piratpartiet, Renässans, Centerpartiet, Framstegspartiet och Gröna vänstern kring 10 procent i opinionen. Men nu har gapet uppåt blivit betydligt större.

Det är bara Renässans som behåller den positionen med 9,5 procent av väljarstödet - en uppgång med 1,1 procentenheter.

Men Framstegspartiet krymper med 2,3 procentenheter till 7,6 procent. Även Gröna vänstern får 7,6 procent - en uppgång med 0,1 procentenheter.

Centerpartiet backar med 2,1 procentenheter till 7 procent. Siffran är partiets sämsta på nästan två år. Så här lågt har inte stödet varit sedan barskandalen på Klaustur.

Både Folkets parti och Islands socialistparti har länge balanserat på femprocentsspärren - och oftare hamnat under än över gränsen för mandat i alltinget. Nu tar de sig bägge över spärren.

Folkets parti ökar med 2,3 procentenheter till 6,2 procent. Islands socialistparti växer med 1 procentenhet och får nu precis 5 procent.

Under spärren finns Folkfronten med 0,6 procent (+0,3), Ljus framtid med 0,4 procent (-0,1) och Gryning med 0,4 procent (+0,4).

Stödet för trepartikoalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet är nu 50 procent. Jämfört med MMR:s föregående mätning i början på november har det minskat med 1,7 procentenheter.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.