måndag 21 december 2020

Fler nya fall av coronasmitta på Island

38 nya fall av coronasmitta har rapporterats de tre senaste dagarna. Och 14 av dem var personer som inte var i karantän. Ytterligare 35 personer har testat positivt för coronaviruset vid gränsen. Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason befarar nu att smittspridningen i samhället kan vara på väg att öka på nytt.

Sex dagar i följd var det färre än tio personer som testade positivt för coronaviruset på Island. Men sedan i fredags är det betydligt fler som har smittats. Dessutom ökar andelen positiva testsvar.

De tre senaste dagarna har 38 nya fall rapporterats. Av dessa är det 14 personer som inte redan har varit i karantän.

Vid gränsen har ytterligare 35 personer testat positivt för viruset. Även vid gränsen - vilket i det här fallet är flygplatsen i Keflavík - är det allt fler som visar sig bära på smittan. Men här har också antalet passagerare ökat kraftigt de tre senaste dagarna när islänningar återvänder från utlandet för att fira jul på Island.

Nu är det 136 smittade som hålls i isolering. På Landspítali i Reykjavík vårdas 34 coronapatienter. Fyra av dem ligger på intensivvårdsavdelning.

Ytterligare 404 personer är i karantän och 3 109 personer i inresekarantän.

De senaste dagarnas utveckling oroar statsepidemiologen Þórólfur Guðnason. Han säger till RÚV att han befarar att smittspridningen kan vara på väg att öka ännu en gång. Han anser att det är personer som inte följer restriktionerna som gör så att coronaviruset kan fortsätta att sprida sig:
"Andelen från symtomprovtagningen håller på att öka. Det hade kommit långt under 1 procent men är nu mellan 1 och 2 procent. Så det finns tecken på att det är på väg uppåt. ... Och tyvärr är det fortfarande så att vi ser människor med symtom som inte går på provtagning eller som håller en låg profil och på så sätt smittar andra."
Þórólfur Guðnason säger till Vísir att han inte kommer att rekommendera några skärpta åtgärder för resenärer som anländer från Storbritannien. En person som har testats vid gränsen har burit på den virusstam som nu fått flera länder att stoppa flyg från Storbritannien. Eftersom Island har så stränga inreseregler är risken för smittspridning från resenärer betydligt lägre:
"Det här är länder som inte har några åtgärder vid gränsen. Här på Island har vi dubbel testning och vi har hittat en individ med detta virus tidigare i december. Han skickades i isolering och det blev inte mer av det."
Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.