onsdag 23 december 2020

Fler ratar rockan dagen före julafton i coronapandemin

Jäst rocka är det isländska julfirandets mest illaluktande tradition. Men i år är det många som ratar den stinkande fisken dagen före julafton. Lukten gör att få vill äta den i hemmet - och under coronapandemin är det färre som har möjlighet att äta den på restaurang. Bara tre av tio tänker äta rocka i dag. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Traditionen att äta jäst rocka dagen före julafton startade i Västfjordarna. På senare år har den spridit sig över landet. Den jästa fisken har en frän lukt. Därför är det många som passar på att äta rocka på restaurang i stället för hemma.

Rockan serveras traditionellt med tillbehör som kokt potatis, rotmos, rågbröd och fårister. Men i år är det färre som kommer att äta denna rätt.

Många matställen serverar i vanliga fall bara rocka den 23 december. Nu har vissa restauranger haft rocka på menyn i flera veckor för att kompensera för att de inte får ta emot fler än femton gäster åt gången.

Bara 30 procent uppger att de kommer att äta rocka i dag. Det är en nedgång med hela 7 procentenheter jämfört med förra året. Förklaringen är sannolikt coronapandemin eftersom färre har möjlighet att äta fisken på restaurang.

Hela 70 procent väljer alltså bort rockan i dag. Det är den högsta siffran sedan MMR började fråga om konsumtionen av rocka 2011.

Den jästa rockan är populärare bland män, pensionärer och islänningar bosatta på landsbygden. Den har färre förespråkare bland kvinnor, personer i åldern 18 till 29 år och boende i huvudstadsregionen.

Bland Framstegspartiets väljare - som i stor utsträckning återfinns på landsbygden - är det hela 62 procent som tänker äta rocka i dag. Bland Piratpartiets sympatisörer - som ofta är unga islänningar bosatta i huvudstadsregionen - är det endast 21 procent som kommer att äta rocka.

Här kan du läsa mer om traditionen att äta jäst rocka.