fredag 18 december 2020

Försenat vaccin försenar flockimmunitet på Island

Den första leveransen av Pfizers vaccin räcker bara till 5 000 personer. Därför kommer Island att prioritera om bland dem som får vaccinet allra först. Förseningarna tros fortsätta - och det innebär att flockimmunitet inte kan uppnås förrän efter sommaren. Det meddelade statsepidemiologen Þórólf­ur Guðnason under gårdagens presskonferens.

Pfizers försenade leverans av vaccin mot coronaviruset gör att färre doser än förväntat kommer redan vid årsskiftet. Då levereras vaccin som räcker till 5 000 personer. Eftersom det rör sig om en halvering kommer Island att göra en ny prioritering av vilka som vaccineras först.

Statsepidemiologen Þórólf­ur Guðnason sade under gårdagens presskonferens att 1 000 sjukvårdsanställda står först i kön. Det rör sig om vårdpersonal som i jobbet löper stor risk att möta coronasmittade patienter.

I den första etappen vaccineras också 3 000 till 4 000 personer som bor på äldreboenden och vårdhem.

Vaccineringen kan komma igång redan före nyår. I den andra etappen levererar Pfizer doser som räcker till 8 000 personer. Den andra etappen genomförs under januari och februari. Då är det de äldsta som ska vaccineras.

Þórólf­ur Guðnason sade att han räknar med vaccin från andra leverantörer först efter halvårsskiftet. Eftersom leveranserna försenas kommer också flockimmuniteten att försenas. Han räknar nu med att den kan bli verklighet först efter sommaren. Tidigare var förhoppningen att Island skulle uppnå flockimmunitet redan under våren.

Förseningen innebär också att många av dagens restriktioner kommer att bli kvar under lång tid. Þórólf­ur Guðnason sade att de kan komma att lättas något när riskgrupperna har vaccinerats. Men så länge som det finns en risk för utbredd spridning kommer restriktioner att vara nödvändiga.

Þórólf­ur Guðnason tvingades i går själv i karantän sedan en person på myndigheten visat sig vara smittad. Hans första test för coronaviruset var negativt.

Civilförsvarschefen Víðir Reynisson har nu kunnat lämna karantän. Han smittades av viruset i slutet på november och drabbades av lunginflammation. Han kommer dock inte att återgå till jobbet förrän efter nyår.

Åtta nya fall av coronasmitta rapporterades på Island i går. Bara en av dem var inte redan i karantän. Ytterligare åtta personer testade positivt för viruset vid gränsen.

Nu är det 124 smittade som hålls i isolering. På Landspítali i Reykjavík vårdas 33 coronapatienter. Tre av dem ligger på intensivvårdsavdelning.

Dessutom är 253 personer i karantän och 2 375 personer i inresekarantän.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.