söndag 27 december 2020

Fredsduva och färgbyte ska rädda Folkets parti i alltinget

En fredsduva som nygammal partisymbol och ett färgbyte till gult. De ingår bägge i Folkets partis nya grafiska profil. Den gula färgen representerar solen som är varm och förebådar ljusare tider. Och fredsduvan får nya vingar som också bildar partiets initialbokstäver FF - som i Flokkur fólksins. Det uppger partiet på Facebook.

I valet till alltinget hösten 2017 fick Folkets parti 6,9 procent av rösterna och fyra mandat. Men sedan dess har stödet dalat. I opinionen ligger partiet ofta under femprocentsspärren. Och efter skandalen på Klaustur har två av fyra ledamöter lämnat Folkets parti för Centerpartiet.

Även de politiska framgångarna har varit få. Partiledaren Inga Sæland och ledamoten Guðmundur Ingi Kristinsson står ofta i alltingets talarstol - men det engagemanget har hittills inte övertygat väljarna.

Inför valet hösten 2021 har nu Folkets parti lanserat en ny grafisk profil. Frågan är om det är den som ska rädda partiet kvar i alltinget.

Fredsduvan fortsätter som partisymbol. Men den har fått ny form. Nu bildar vingarna bokstäverna FF för Flokkur fólksins. Syftet med omgörningen är enligt partiet att "fortsätta väcka allas uppmärksamhet på dess kamp mot fattigdom och orättvisa i det isländska samhället".

Gult blir den nya partifärgen. Den kommer att kompletteras av rosa - som partiet tidigare har använt - och lila:
"Partiets huvudfärg blir gul som är varm och ljus. Den efterliknar solen som skänker en gnista hopp och ger bud om bättre tider. Den står nära partiets värderingar som handlar om välfärd och sticker ut var den än är."
Dessutom har typografin förändrats och blivit mer lättläst. Skälet är enligt partiet att den ska visa att Folkets parti är för alla.