måndag 14 december 2020

Gruppsmitta på asylboende i Hafnarfjörður

24 nya fall av coronaviruset har rapporterats på Island de tre senaste dagarna. Åtta av de smittade var asylsökande som alla fått viruset på ett boende i Hafnarfjörður. Sex av dem upptäcktes sedan två boende testat positivt för viruset. Då var de övriga redan i karantän. Ytterligare 22 personer har upptäckts vid gränsen.

Reproduktionstalet för coronaviruset på Island har nu sjunkit under 1. På sjukhusen minskar antalet coronapatienter långsamt i takt med att smittspridningen avtar. Men statsepidemiologen Þórólfur Guðnason är alltjämt orolig. Gång på gång har han de senaste dagarna varnat för att släppa på vaksamheten.

Under helgen ingrep polis mot en rad hemmafester. När Auður spelade på Laugavegur i Reykjavík i lördags samlades hundratals åhörare. Många i publiken höll inte två meters avstånd och hade heller inte andningsskydd.

Þórólfur Guðnason har sagt att det är förståeligt att många har tröttnat på restriktionerna. Samtidigt är julen förknippat med stora risker när människor i regel träffas i stora grupper. Att många islänningar återvänder från utlandet för att fira jul på Island medför också en ökad risk för smittspridning.

De tre senaste dagarna har 24 nya fall av coronaviruset rapporterats på Island. Av dessa är det bara fyra som inte redan var i karantän. Ytterligare 22 personer har testat positivt vid gränsen.

Åtta av de smittade på Island är asylsökande från ett boende i Hafnarfjörður. Två av dem testade positivt i förra veckan. Övriga boende sattes i karantän och testades. Det visade sig att ytterligare sex hade smittats av coronaviruset.

Hur gruppsmittan kom in på boendet är inte känt. Smittspårning pågår alltjämt.

Det är nu 163 smittade som hålls i isolering. En av dem är fortfarande civilförsvarschefen Víðir Reynisson. Han är nu på bättringsvägen efter att ha fått lunginflammation. Förhoppningen är att han inom de närmaste dagarna ska kunna lämna isoleringen och därefter återgå till jobbet.

Totalt 33 coronapatienter vårdas på sjukhus. Tre av dem ligger på intensivvårdsavdelning.

Nu är 347 personer i karantän och 1 622 i inresekarantän.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.