tisdag 29 december 2020

I dag börjar Island vaccinera mot coronaviruset

Klockan 9 i dag vaccineras de första sjukvårdsanställda på Island mot coronaviruset. Timmen senare vaccineras boende på vårdhemmet Seljahlíð i Reykjavík. Redan i morgon ska vaccineringen av 770 vårdanställda vara färdig. Island har nu kommit överens om ytterligare 80 000 doser av Pfizers coronavaccin. Avtalet undertecknas i dag.

Strax efter klockan 9 i går landade ett flygplan från Amsterdam i Keflavík. Ombord fanns 10 000 doser av Pfizers vaccin mot coronaviruset. Vaccinet kom på dagen tio månader efter att den första islänningen testade positivt för viruset.

Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir tillsammans med flera myndighetsföreträdare tog emot vaccinet i distributören Disticas lokaler i Garðabær i går. Medieintresset för händelsen var stort - så stort att det rörde sig om ett uppenbart brott mot coronarestriktionerna eftersom fler än tio personer var samlade på ett litet utrymme. Samtliga journalister använde dock andningsskydd.

Pfizer godkände i går användningen av vaccinet efter transporten. Temperaturen övervakas under hela transporten eftersom vaccinet måste förvaras i -80 grader. Efter att det har blandats måste det användas inom sex timmar.

Vaccineringen inleds klockan 9 i dag i Reykjavík. Under de två första dagarna ska 770 vårdanställda vaccineras mot coronaviruset. Det rör sig om personer som arbetar på akut- och intensivvårdsavdelningarna på Landspítali i Reykjavík och sjukhuset i Akureyri. De riskerar i sitt arbete att komma i kontakt med coronasmittade.

De vårdanställda kallas till vaccineringen genom sms. Själva vaccineringen tar 20 till 30 minuter. Det kommer att gå bussar mellan sjukhusen och de lokaler i Reykjavík som används för vaccineringen. Det uppger Landspítali på Facebook. En vårdanställd på Landspítali visar på Twitter även den streckkod som alla får inför vaccineringen.

Klockan 10 börjar boende på vårdhemmet Seljahlíð i Reykjavík vaccineras. Preliminärt rör det sig om nitton personer. Först ut blir Þorleifur Hauksson som är i 60-årsåldern. Den äldsta som vaccineras under dagen är 103 år.

Island har tidigare kommit överens med Pfizer om 170 000 doser av vaccinet. Dessa doser räcker till 85 000 personer. I dag kommer enligt ett pressmeddelande ett avtal om ytterligare 80 000 doser att undertecknas. Totalt kommer alltså 125 000 islänningar att vaccineras med Pfizers vaccin.

I veckan påbörjas formella diskussioner mellan Pfizer och statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son och Kári Stefánsson, vd för Íslensk erfðagreining. Målet är att påskynda utdelningen av vaccin till Island och därigenom snabbt kunna uppnå flockimmunitet mot coronaviruset. Tanken är att samtidigt utföra en forskningsstudie om just vaccinet och flockimmunitet.

Syftet med forskningen är bland annat att undersöka om vaccinet fungerar olika bra mot olika virusstammar, om smittspridningen påverkas efter att gränserna öppnats och om effekterna på samhället efter så omfattande vaccinering. Dessutom är planen att studera exakt vad som krävs för att flockimmunitet ska uppstå.

Tre nya fall av coronaviruset rapporterades på Island i går. En av dem var inte i karantän. Ytterligare två personer testade positivt för viruset vid gränsen.

Nu är det 143 smittade som hålls i isolering. På sjukhus vårdas 25 coronapatienter. En av dem ligger på intensivvårdsavdelning.

Dessutom är 239 personer i karantän och 1 142 personer i inresekarantän.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.