onsdag 2 december 2020

Island behåller hårda regler när coronasmittan ökar

De hårdaste restriktionerna under hela coronapandemin blir kvar i ytterligare en vecka. De senaste dagarnas ökande smittspridning gör att statsepidemiologen Þórólfur Guðnason inte anser att det är möjligt att lätta på reglerna. Under gårdagen registrerades arton nya fall av coronaviruset. Dessutom avled ytterligare en person i sviterna av covid-19.

I dag var det många islänningar som hade hoppats på vissa lättnader i de hårdaste restriktionerna hittills under coronapandemin. Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason hade också planerat några eftergifter. Men när han presenterade rekommendationerna för hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir i förra veckan reserverade han sig för ökad smittspridning.

De senaste dagarna har fallen blivit allt fler. En stor andel av de smittade har inte varit i karantän. Därför blir de befintliga restriktionerna kvar i ytterligare en vecka.

Beslutet fattades av Svandís Svavarsdóttir i går. Regeringen var enig i frågan.

Först i går blev Þórólfur Guðnasons planerade lättnader kända. Han ville bland annat höja antalet tillåtna deltagare på sammankomster från dagens tio till tjugo personer. Badhus  och arenor för scenkonst skulle få öppna på nytt med begränsad kapacitet. Viss idrott skulle bli tillåten igen.

Men dessa lättnader blir alltså inte av. De befintliga reglerna förlängs till och med den 9 december.

En person avled i går på Landspítali i Reykjavík i sviterna av covid-19. Nu har 27 personer dött efter att ha smittats av coronaviruset.

Arton nya fall av coronasmitta rapporterades på Island i går. Av dessa var det åtta som inte redan var i karantän. Ytterligare sex personer testade positivt för viruset vid gränsen.

Nu är det 189 smittade som hålls i isolering. Fyrtio coronapatienter vårdas på sjukhus. Två av dem ligger på intensivvårdsavdelning.

Ytterligare 689 personer är i karantän och 898 personer i inresekarantän.

Här kan du läsa mer om coronapandemin på Island.