onsdag 23 december 2020

Island börjar vaccinera mot coronaviruset 29 december

Island börjar vaccinera mot coronaviruset den 29 december. Personer kallas till vaccineringen med sms och får samtidigt en streckkod i vårdportalen Heilsuvera. Efteråt kan den som vaccinerat sig få ett intyg. Datasystemet har utvecklats av Origo som också står bakom det system som används vid provtagning för coronaviruset.

Den 28 december räknar Island med att få en första leverans av Pfizers vaccin mot coronaviruset. I den första etappen kommer sjukvårdspersonal som kan komma i kontakt med coronasmittade att vaccineras. Vaccineringen sker i vårdcentralens lokaler på Suðurlandsbraut i Reykjavík.

I den första leveransen får Island 10 000 doser. De räcker till 5 000 personer eftersom varje person får två doser.

Island har nu kommit överens med tre leverantörer. Pfizer ska leverera vaccin för totalt 85 000 personer, Astra Zeneca för 115 000 personer och Janssen för 235 000 personer. Avtalet med Janssen undertecknades i går. Det uppger hälsovårdsdepartementet i ett pressmeddelande.

Personer kommer att kallas till vaccineringen med sms. I vårdportalen Heilsuvera får de också en streckkod till vaccineringen. Efter vaccineringen kan de även få ett intyg utskrivet genom portalen.

Det datasystem som kommer att användas i samband med vaccineringen har utvecklats av Origo. Grunden är det datasystem som sedan tidigare används vid provtagning för coronaviruset. Det skriver Arna Harðardóttir, affärsområdeschef för Origo, i ett blogginlägg.

Kallelserna skickas ut automatiskt. Systemet håller också reda på olika prioriteringsgrupper. Här registreras dessutom alla uppgifter om vaccineringen i en nationell databas.

Sex nya fall av coronasmitta rapporterades på Island i går. Men bara en av dem var redan i karantän. Dessutom testade elva personer positivt för coronaviruset vid gränsen.

Nu är det 139 smittade som hålls i isolering. Totalt 29 coronapatienter vårdas på Landspítali i Reykjavík. Två av dem ligger på intensivvårdavdelning.

Det är 582 personer som är i karantän och 2 613 personer i inresekarantän.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.