fredag 4 december 2020

Island räknar med flockimmunitet tidigt 2021

Vaccineringen mot coronaviruset ska börja strax efter årsskiftet på Island. Hälsovårdsminister Svandis Svavarsdóttir räknar med att 75 procent av befolkningen kommer att vaccineras. Redan under första kvartalet 2021 ska Island uppnå flockimmunitet. Det skriver hälsovårdsdepartementet i ett pressmeddelande.

På Island rapporterades i går fjorton nya fall av coronaviruset. Bara en av de smittade var inte redan i karantän. Ytterligare fyra personer testade positivt vid gränsen.

Nu är det 205 smittade som hålls i isolering. Totalt 38 coronapatienter vårdas på sjukhus - varav två ligger på intensivvårdsavdelning.

Ytterligare 670 personer är i karantän och 971 personer i inresekarantän.

Regeringen har redan tecknat ett avtal med Astra Zeneca om coronavaccin för 115 000 personer. I nästa vecka skriver regeringen ett avtal med Pfizer om vaccin för 85 000 personer. Sammanlagt ska alltså den första omgången av coronavaccin räcka för 200 000 personer.

Dessutom pågår diskussioner om vaccin från Moderna och Janssen.

Pfizers vaccin väntas godkännas för användning till den 29 december. Hälsovårdsdepartementet skriver i ett pressmeddelande att vaccineringen på Island ska börja strax efter årsskiftet. De första leveranserna av vaccin ska komma tidigt i januari.

Statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son har tidigare sagt att han räknar med att processen kommer att gå mycket snabbt. Hälsovårdscentralerna ska ha kapacitet att vaccinera ett femsiffrigt antal personer om dagen.

Vaccinationen sker i två steg. Efter den första dosen blir det en ny dos efter två till tre veckor. Högst en månad senare ska den vaccinerade vara immun mot coronaviruset.

Island räknar med att 75 procent av befolkningen kommer att vaccineras. För att uppnå flockimmunitet krävs det enligt hälsovårdsdepartementet att 50 procent är immuna mot viruset. Det målet ska nås redan under första kvartalet 2021.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.