söndag 27 december 2020

Isländska bryggerier är först ut med vaccinet

Vaccineringen mot coronaviruset ska börja den 29 december om allt går enligt plan. Men redan fem dagar tidigare fanns ölet Bóluefnið, 'vaccinet', i Vínbúðins butiker. Bakom nyheten står bryggerierna Kaldi och Borg. Förhoppningen är att islänningarna ska ta adjö av skitåret 2020 genom att skåla med Bóluefnið, skriver Morgunblaðið.

Under 2020 har försäljningen av öl till restauranger närmast torkat ut för bryggeriet Kaldi i Árskógssandur och Borg i Reykjavík. Däremot har försäljningen till kunder ökat i Vínbúðins butiker.

På julafton lanserade de två bryggerierna en gemensam nyhet i Vínbúðin. Nyårsölet har fått namnet Bóluefnið, 'vaccinet', och började säljas fem dagar före den planerade starten av vaccineringen mot coronaviruset.

Sigurður Bragi Ólafsson, bryggmästare på Kaldi, säger i Morgunblaðið att syftet med ölet är att hjälpa till att avsluta 2020 på ett bra sätt. Bóluefnið har en alkoholhalt på 9 procent och säljs i flaskor om 75 centiliter:
"Det är glädjande att vara först med att få ett vaccin på marknaden. Vi vill verkligen få ut detta till de allra flesta invånarna. ... Det här har varit ett sådant skitår att det är det enda vettiga att avsluta det med ett magnifikt öl."
Här kan du läsa mer om Kaldi.