tisdag 1 december 2020

Islänningar uppmanas skapa små sociala bubblor i jul

Avstå från bufféer, handslag, kramar och pussar. Skapa en liten bubbla med anhöriga att träffa under jul- och nyårshelgerna - och träffa ännu hellre personer digitalt. Handla helst på nätet. Hämta mat på restaurang i stället för att äta på plats. Så ser civilförsvarets rekommendationer till islänningarna ut inför julfirandet.

Statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son har lämnat nya rekommendationer till hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir. Han har inte avslöjat innehållet i förslaget. Men om det över huvud taget blir några lättnader kommer de inte att bli omfattande.

De senaste dagarnas ökande smittspridning har gjort att Þórólf­ur Guðna­son har omvärderat läget. Nya restriktioner träder i kraft i morgon. Det är dock ännu oklart hur de kommer att se ut.

Civilförsvaret publicerade i går rekommendationer inför jul- och nyårshelgerna. Myndigheterna uppmanar islänningarna att hela tiden minimera riskerna för smittspridning och att inte ta några onödiga risker.

Firandet ska i första hand begränsas till det egna hushållet. Det är också klokt att skapa en liten bubbla med några få anhöriga som kan träffas vid flera tillfällen. Och umgås gärna med släkt och vänner över nätet om det är möjligt.

Alla uppmanas att undvika större sammankomster och att ständigt byta umgänge. Det är ett beteende som riskerar att driva på smittspridningen.

Handslag, kramar och pussar liksom högljutt tal och sång bör undvikas. Samma sak gäller bufféer och bjudningar där gästerna tar med sig mat. Den som har gäster bör tänka på att minimera antalet föremål som många kommer i kontakt med. Och sådana ytor och föremål bör desinficeras regelbundet.

Värdar uppmanas också att se till så att gäster håller avstånd, spritar eller tvättar händerna och använder ansiktsmask. De uppmanas även att tänka på god ventilation.

Den som kan bör göra sina inköp på nätet. Och den som ger sig ut i butikerna bör ha med sig en inköpslista så att inköpen kan göras snabbt. Det är dessutom bättre att ta med sig mat från restauranger än att äta på plats.

Gäster från utlandet får inte hämtas av privatpersoner eftersom det strider mot kravet på karantän. Civilförsvaret påminner också om reglerna för karantän efter inresa. Den som vill vara med i julfirandet måste komma till Island senast den 18 december för att hinna med de dubbla coronatesterna med fem dagars karantän emellan.

På Island rapporterades i går åtta nya fall av coronasmitta. Men bara tre av de smittade var redan i karantän. Dessutom var det en som testade positivt för coronaviruset vid gränsen.

Nu är det 187 smittade som hålls i isolering. Totalt 41 coronapatienter vårdas på sjukhus. Ytterligare 716 personer är i karantän och 647 personer i inresekarantän.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.