torsdag 24 december 2020

Kassler alltjämt vanligast på Island på julafton

Kassler fortsätter att vara favoriten som huvudrätt på julafton. I omkring hälften av de isländska hemmen serveras kassler till huvudrätt i dag. Däremot är det färre som äter ripa och fler som föredrar vegetariskt. Men de som ratar kött och fisk är nästan enbart yngre islänningar - medan äldre generationer håller hårdare på traditionerna. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Julfirandet på Island brukar inledas vid 18-tiden på julafton. I särklass vanligaste huvudrätten är kassler. Men det är långt ifrån givet att det är just kassler som serveras. I hälften av hushållen bjuds något annat till huvudrätt.

I år är det 47 procent som tänker äta kassler - en minskning med 1 procentenhet jämfört med förra julen. Därefter följer lamm med 11 procent (-2), kalkon med 9 procent (+1), ripa med 6 procent (-3), vegetariskt med 5 procent (+1) och nötkött med 5 procent (-1). Resterande 18 procent - en nedgång med 1 procentenhet - väljer något annat till huvudrätt.

Kasslerns popularitet är ganska stabil. Att ripa hamnar på färre tallrikar i år kan vara en följd av coronapandemin. Myndigheterna uppmanade jägare att inte åka till andra delar av landet enbart för att jaga.

Veganism har varit en av de senaste årens trenddieter på Island. Den bidrar sannolikt till att allt fler uppger att de kommer att äta vegetariskt på julafton.

Bland islänningar i åldern 18 till 29 år är det 13 procent som ratar fisk och kött. Men bland dem som har fyllt 68 år är det inga som föredrar vegetariskt. Dessutom är det fler kvinnor och personer bosatta i huvudstadsregionen som väljer bort kött och fisk. Hela 15 procent av Piratpartiets sympatisörer väljer vegetariskt - men inga alls av Centerpartiets och Framstegspartiets väljare.

Kassler, lamm och ripa har fler anhängare på landsbygden. Kalkon och nötkött är populärare i huvudstadsregionen.

Mest traditionella är Centerpartiets väljare. Där är det hela 60 procent som tänker äta kassler. Mest sugna på lamm är Framstegspartiets anhängare. I 21 procent av dessa hushåll serveras lamm. Där är det 31 procent som väljer kassler - vilket är den lägsta andelen i hela undersökningen.

Här kan du läsa mer om islänningarnas matvanor på julafton.