tisdag 15 december 2020

Kommunen inför parkeringsavgifter vid badet i Reykjadalur

Det är trångt och så tätt mellan besökarna att stora naturvärden riskerar att gå förlorade. Nu inför kommunen avgifter vid parkeringsplatsen nära Reykjadalur i Hveragerði. Intäkterna ska gå till att förbättra lederna upp till den populära badplatsen ovanför staden. Avgiften införs när toaletter och en servicebyggnad är på plats.

Reykjadalur utanför Hveragerði förvandlades inom loppet av några få år från något av en lokal hemlighet till en välkänd turistattraktion. Under somrarna trängdes turister i lämmeltåg längs stigarna upp till Reykjadalur. En bit upp finns ett område där vattnet i ån har perfekt badtemperatur.

Men den ökade populariteten har haft konsekvenser för den känsliga naturen. Periodvis har området stängts eftersom stigen till Reykjadalur förvandlats till en lervälling på våren. I kommunen Ölfus har tjänstepersoner larmat om att området inte tål fler besökare.

Parkeringsplatsen där leden startar ligger inom Hveragerðis kommungräns. Nu inför kommunen avgifter för att parkera.

Ett enigt kommunfullmäktige står bakom beslutet. Kommunen har gett klartecken för bygget av en toalett och en servicebyggnad. När de är färdiga blir parkeringen avgiftsbelagd.

Uppdraget att övervaka parkeringen och ta betalt går till Öryggismiðstöðin. Företaget får genom beslutet i fullmäktige klartecken att påbörja förberedelserna.

Hur hög parkeringsavgiften blir är ännu inte klart. Men målet är att intäkterna ska finansiera nödvändig uppbyggnad i området och service till besökare. Förhoppningen är också att pengarna ska kunna täcka förbättring av vandringsleder och utrustning i Reykjadalur.

Öryggismiðstöðin får betalt av kommunen för att utföra uppdraget. Om kommunen gör en vinst på avgifterna ska även den gå till investeringar i miljön och närområdet.

Här kan du läsa mer om Reykjadalur.