fredag 25 december 2020

Minister på fest som bröt mot coronareglerna

Finansminister Bjarni Benediktsson var en av gästerna när polis sent i onsdags kväll upplöste en fest i Ásmundarsalur i Reykjavík. Minst fyrtio personer fanns i lokalerna - men coronareglerna tillåter bara tio. Bjarni Benediktsson har bett om ursäkt och beskrivit sin närvaro som ett misstag. Flera oppositionspolitiker anser att han bör avgå.

Klockan 22.25 i onsdags fick polisen ett samtal från en besökare på Ásmundarsalur i centrala Reykjavík. Personen hade gått till galleriet för att köpa konst. Personen uppgav för polisen att det fanns 40 till 50 personer i lokalerna. Eftersom de rådande coronarestriktionerna bara tillåter tio besökare var det ett uppenbart regelbrott.

Polis kom till platsen omkring 20 minuter senare. Där mötte de enligt egen utsago minst ett fyrtiotal gäster där många var berusade, få använde ansiktsskydd och bara tre handspritsstationer fanns i lokalerna.

Polisen upplöste festen och tvingade gästerna att gå. Vissa besökare passade på att krama varandra innan de gick. En person kallade polisen för nazister.

Händelsen blev känd klockan 6.08 i går. I polisens dagliga mejl till medierna fanns en notis om ingripandet. I vanliga fall brukar de inte innehålla någon information om personer. Men i det här mejlet fanns en passage om att en av besökarna på festen i Ásmundarsalur var en minister.

Medierna började ringa runt i jakten på den minister som varit på festen. En efter en nekade de. Klockan 10.39 skrev Bjarni Benediktsson, finansminister och Självständighetspartiets ledare, på Facebook att han var det statsråd som varit i Ásmundarsalur när polisen kom:
"Jag hade varit i huset i ungefär 15 minuter och under den tiden ökade gästerna. Rätt reaktion hade varit att lämna konstmuseet direkt när jag insåg att antalet inte rymdes inom begränsningarna. Det gjorde jag inte och jag ber innerligt om ursäkt för det misstaget."
Även Ásmundarsalur bad om ursäkt på Facebook. Ägarna hävdade att antalet gäster i lokalerna hade ökat snabbt efter klockan 22 och att de inte hade haft uppsikt över tillströmningen.

Men det här är en beskrivning av händelseförloppet som har ifrågasatts. Ett ögonvittne berättar för Vísir att Bjarni Benediktsson hade varit i Ásmundarsalur betydligt längre än en kvart och att det under lång tid hade varit fler än tio i lokalerna.

Händelsen ska nu utredas av polis för misstänkt brott mot smittskyddslagen. Bjarni Benediktsson har inte kommenterat sitt agerande mer än genom inlägget på Facebook. Ingen annan minister har yttrat sig om händelsen. Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir säger till Vísir att restriktionerna är till för att följas. Men hon vill inte uttala sig om fallet med Bjarni Benediktsson.

Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason säger till Vísir att det verkar röra sig om ett uppenbart brott mot coronarestriktionerna. Rögnvaldur Ólafsson, biträdande civilförsvarschef, säger till Fréttablaðið att han är "besviken och ledsen" eftersom alla känner till de rådande reglerna och vet varför de har införts.

Jón Magnús Jóhannesson är läkare på Landspítali i Reykjavík. Han har varit tongivande i debatten om Islands hantering av coronaviruset. Han skriver på Facebook att Bjarni Benediktsson bör avgå:
"För deltagarna på denna fest är detta en skam men för en minister i Islands regering är detta en total förtroendespricka. Det är svårt att exakt beskriva hur stor omdömes- och respektlösheten är i detta fallet."
Även från oppositionen är kritiken hård. Logi Már Einarsson, ordförande för Socialdemokraterna, säger till RÚV att Bjarni Benediktsson undergräver allmänhetens förtroende för coronarestriktionerna genom att själv inte följa reglerna. Han uppmanar koalitionspartierna Gröna vänstern och Framstegspartiet att förmå honom att avgå:
"Min åsikt är att han allvarligt bör överväga att avgå. Om han inte tänker göra det så borde de två samarbetspartierna sätta press på honom eftersom jag knappast tror att han har stöd från alla andra ministrar eller majoriteten i alltinget."
Partikamraten Rósa Björk Brynjólfsdóttir skriver på Twitter att åtgärderna för att förhindra smittspridning är till för att värna liv och hälsa. Därför är det oacceptabelt att en minister nonchalerar reglerna:
"Smittskyddsåtgärder måste alla följa. Även ministrar."
Þórhildur Sunna Ævarsdóttir, alltingsledamot för Piratpartiet, jämför Bjarni Benediktssons agerande med statsminister Katrín Jakobsdóttirs besök i Seyðisfjörður. Där kramade hon några av de personer som fått sina hus förstörda av lerskred. Hon skriver på Twitter att det var mänskligt och förståeligt:
"Men den här mannen är något helt annat. Höjd över alla andra. Det här är ett obegripligt beteende!"
Hon säger i Morgunblaðið att han bör avgå. Framstegspartiets ungdomsförbund i Reykjavík uppmanar i ett uttalande Bjarni Benediktsson att lämna sin post i regeringen. Hård kritik kommer också från Dóra Björt Guðjónsdóttir, kommunpolitiker för Piratpartiet i Reykjavík. Hon skriver på Facebook att hans beteende är typiskt för Självständighetspartiets attityd:
"Bjarni Benediktsson har ingen förmåga att utöva makt. Den förmågan har inte heller ett parti som tolererar denna människa som ledare. ... Partiets företrädare beter sig alltid som om de har ett specialavtal helt enkelt eftersom det är enligt dessa förutsättningar som de organiserar samhället."
Även i går kväll ingrep polisen mot ett misstänkt brott mot coronarestriktionerna. Då var det omkring 120 personer som hade samlats för en julmässa i katolska Landakotskirkja i Reykjavík. Regeln om att högst tio personer får delta i sammankomster gäller även kyrkor.