tisdag 8 december 2020

Morgunblaðið plockar upp nytt öknamn för politiker

Att ge politiker öknamn är ett etablerat tjuvknep i den politiska debatten. Det har använts både till vänster och till höger - men på senare år har greppet blivit så utskällt att de flesta övergett taktiken. Ett undantag är högerpopulistiska Morgunblaðið. Nu har tidningen börjat referera till Renässans ledare Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir som Tobba Kata.

Sedan Davíð Oddsson tog över som chefredaktör för Morgunblaðið 2009 har tidningen gjort öknamnstraditionen till ett vanligt stilgrepp på ledarsidorna. Det är bara politiska motståndare som får öknamn. Och syftet är att irritera, håna och förminska.

Komikern Jón Gnarr valdes till borgmästare i Reykjavík 2010. Ett halvår före valet grundade han Bästa partiet. I den retoriska arsenalen var ironin partiets främsta vapen. Utspelen var många gånger så medvetet förvirrande att det var svårt att avgöra om det var skämt eller allvar. Men gemensamt var att udden var riktad mot den politiska kulturen.

Davíð Oddsson avskydde Jón Gnarr. Under de fyra åren som borgmästare var det bara dåvarande statsministern - socialdemokraten Jóhanna Sigurðardóttir - som hånades och bespottades lika mycket på ledarsidorna.

Han använde ofta namn för att demonstrera sin bristande respekt. När Jón Gnarr föddes stod det Jón Gunnar Kristinsson i folkbokföringen. Som vuxen förde han en mångårig kamp för att bli kvitt Gunnar - något som han i någon mån kunde lösa genom att ta Gnarr som mellannamn. Men patronymikonet Kristinsson blev han inte av med.

Jón Gnarr skrev alltid sitt namn just så. Men Davíð Oddsson använde i regel Jón G. Kristinsson eller Jón Gunnar Kristinsson. Skrivsättet var en metod för att signalera ringaktning.

Greppet har använts både till höger och vänster. Statsvetaren Hannes Hólmsteinn Gissurarson var länge en tongivande ideolog inom Självständighetspartiet. Själv använde han aldrig Hólmsteinn - men det namnet plockades upp inom vänstern eftersom han ogillade det. Hans svar blev så småningom att kalla sig just Hannes Hólmsteinn Gissurarson. Valet tog vapnet ifrån motståndarna.

I högerkretsar användes samma grepp om vänsterpolitikern Ólafur Ragnar Grímsson, som senare skulle bli president. Han använde alltid bägge förnamnen. Men högern förminskade honom genom att skriva Ólafur Grímsson.

Knepet brukas i hög utsträckning om kvinnor. Jóhanna Sigurðardóttir fick öknamnet Jóka medan nuvarande statsministern Katrín Jakobsdóttir ibland kallas Kata Jak eller Kata litla.

Nu har Morgunblaðið plockat upp ett nytt öknamn. Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir är ledare för Renässans - en utbrytning från Självständighetspartiet, som tidigare var Davíð Oddssons parti. Hon förespråkar ett isländskt EU-medlemskap, avveckling av dagens jordbrukspolitik och reformering av fiskekvotssystemet.

Det är åsikter som - trots att de en gång tillhörde samma parti - gör Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir till en av Davíð Oddssons huvudmotståndare. Det är också motståndet mot sådana åsikter som gav Davíð Oddsson jobbet som chefredaktör. Morgunblaðið finansieras av fiskeindustrins jättar som täcker förlusterna eftersom tidningen anses vara viktig som opinionsbildare.

Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir kallas nu i en ledare Tobba Kata. Morgunblaðið citerar bloggaren Páll Vilhjálmsson som hävdar att hon inte förstår sig på ekonomi när hon kritiserar inflationen på Island. Han talar också om coronaviruset som Kinaviruset - vilket även Davíð Oddsson gör, ett retoriskt grepp han snappat upp från USA:s president Donald Trump.

Partikamrater som Jasmina Vajzovic Crnac och Hanna Katrín Friðriksson är enligt DV bara några av dem som har kommenterat Morgunblaðiðs publicering. Användningen av öknamn beskrivs som ett osmakligt sätt att visa förakt. De undrar också i vilken ideologisk värld de lever när de brukar öknamn om personer som de fruktar.