lördag 26 december 2020

Ovanligt många firar jul på Grímsey i år

Inget julbord, ingen julmässa och ingen dans kring granen. Ändå är det närmare 60 personer som firar jul på Grímsey i år - vilket är dubbelt så många som bodde på ön under helgerna förra året. Trots coronapandemin finns det ändå förhoppningar om fyrverkerier och en nyårsbrasa. Det rapporterar RÚV.

Förra vintern var det som färst elva personer som bodde på Grímsey. I takt med att fiskekvoter såldes från ön flyttade också invånare till fastlandet. Skolan lades ned och den enda butiken på ön var hotad. Situationen sågs som så allvarlig att flera kommunpolitiker talade om att ön snart skulle bli utan bofasta.

Hotet är knappast historia. Men under hösten och vintern har drygt 30 personer bott på ön. De barn som går i skolan på fastlandet har i stället undervisats på distans på grund av coronapandemin. Dessutom har några nya fiskebåtar tillkommit.

Ragnhildur Hjaltadóttir, som arbetar på flygplatsen på Grímsey, säger till RÚV att närmare 60 personer finns på Grímsey under helgerna. Det är ungefär dubbelt så många som förra julen. Att det nu är så många som bor på ön har stor betydelse:
"Tänt i husen och man träffar någon när man går ut och så. Det är alltid liv i butiken och väldigt roligt."
De rådande restriktionerna tvingade invånarna att ställa in det årliga julbordet och annat julfirande. Inte heller blev det någon mässa i öns kyrka. Ragnhildur Hjaltadóttir säger till RÚV att hon hoppas att nyårsfirandet blir mer traditionellt - men coronaanpassat:
"Det finns mycket fyrverkeriglädje hos Grímseyborna. Det skjuts upp mycket här. Förhoppningsvis blir allt som det har varit men var och en hemma hos sig. Förhoppningsvis blir det en nyårsbrasa. Jag hoppas det men det har inte fattats något beslut om det."
Här kan du läsa mer om invånarna på Grímsey.