tisdag 22 december 2020

Pfizers coronavaccin får klartecken på Island

Pfizers vaccin mot coronaviruset har fått tillstånd på Island. Den första leveransen av 10 000 doser ska komma på måndag. Själva vaccineringen börjar i mellandagarna. Därefter ska ytterligare 3 000 doser levereras varje vecka. Totalt väntas 85 000 islänningar vaccineras mot coronaviruset med just Pfizers vaccin.

Sju nya fall av coronasmitta rapporterades på Island i går. Två av dem var inte i karantän. Ytterligare fyra personer testade positivt för viruset vid gränsen.

Nu är det 141 smittade som hålls i isolering. På Landspítali i Reykjavík vårdas 29 coronapatienter. Tre av dem ligger på intensivvårdsavdelning.

Dessutom är 552 personer i karantän och 2 989 personer i inresekarantän.

Lyfjastofnun gav i går tillstånd till Pfizers vaccin mot coronaviruset på Island. Klartecknet var en följd av att vaccinet godkänts inom EU. Myndigheten skriver i ett pressmeddelande att den isländska översättningen av följesedeln väntas bli klar i dag.

Godkännandet är en förutsättning för att vaccineringen mot coronaviruset ska kunna påbörjas. Den första leveransen av Pfizers vaccin kommer enligt RÚV på måndag. Då väntas Island få 10 000 doser av vaccinet. Eftersom alla får två doser räcker den första leveransen till 5 000 personer.

Därefter kommer Island att få 3 000 doser i veckan. Totalt är tilldelningen 170 000 doser - vilket betyder att 85 000 kommer att vaccineras med just Pfizers vaccin.

Vaccineringen ska börja redan i mellandagarna. Företaget Distica ansvarar för distributionen. Júlía Rós Atladóttir, vd för Distica, säger till RÚV att vaccinet kommer att transporteras i torris vid -80 grader. De låga temperaturerna är en utmaning - och en annan är distributionen på Island eftersom vägarna kan vara svårframkomliga vid den här tiden på året:
"Det har pågått mycket förberedelser hos oss i många månader. Naturligtvis är vi inte vana vid att transportera vaccin under sådana omständigheter i så mycket kyla. Så det är något som är nytt för oss och de mesta förberedelserna har ägnats åt det arbetet."
Civilförsvarschefen Víðir Reynisson var i går tillbaka på myndigheternas presskonferens om coronaviruset. Han smittades själv av coronaviruset i slutet på november. Gårdagens presskonferens var nummer 148 i ordningen om just coronapandemin.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.