Sent i onsdags kväll upplöste polisen en sammankomst på Ásmundarsalur i Reykjavík. Ett femtiotal personer var på plats - trots att bara tio får vara i lokalerna. Få använde andningsskydd och det fanns få stationer med handsprit.
En av gästerna var Bjarni Benediktsson, finansminister och ledare för Självständighetspartiet. Han bad senare om ursäkt för sitt beteende. Han hävdade på Facebook att han bara hade varit i lokalerna en kort stund när antalet besökare snabbt överskred det tillåtna antalet. Då borde han ha lämnat Ásmundarsalur.
Kritiken från oppositionen var hård medan det var tyst från regeringspartierna. Så småningom kommenterade statsminister Katrín Jakobsdóttir händelsen. Hon sade till Vísir att hans beteende var "en stor besvikelse" men att det var "ursäktligt":
"En sådan händelse skadar förtroendet mellan partierna och gör samarbetet svårare. I synnerhet när vi uträttar stordåd i dessa dagar men å andra sidan har enigheten inom regeringen varit stark och jag anser att vi har nått stora framgångar i det som vi arbetar med. Vi kommer att fortsätta oförtrutet med det."
Både Bjarni Benediktsson och Katrín Jakobsdóttir har talat om arrangörens ansvar för att inte det tillåtna antalet gäster i lokalerna överskrids. Han sade till Vísir att han inte ansåg att händelsen var ett skäl att avgå. Dessutom skulle tidpunkten vara olämplig eftersom Island befinner sig mitt i coronakrisen:
"Jag känner det som att jag just håller på med en uppgift och det är faktiskt så att det inte är långt till val, men vi håller just på att återupprätta vår ekonomi och få bukt med den här epidemin och jag tycker inte att denna sak är ett skäl för mig att avsäga mig den uppgiften. Det är helt enkelt ett för stort och viktigt projekt som behöver avklaras."
Inte heller kommun- och kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson anser att Bjarni Benediktsson bör avgå. Han säger till Vísir att finansministern "inte är ett bra exempel" och att agerandet är "olyckligt". Men han anser att regeringen nu står inför viktigare uppgifter:
"Jag är visserligen besviken över detta men jag har hört finansministerns förklaringar och tagit till mig dem men jag upprepar att huvudsaken är att se till den stora bilden. Vi behöver ta oss igenom detta tillsammans. Vaccinering väntar runt hörnet och tills vi har kommit igenom den processen då måste vi alla respektera smittskyddet."
Men från Socialdemokraterna och Piratpartiet är missnöjet stort med regeringens hantering av Bjarni Benediktsson. Helga Vala Helgadóttir, alltingsledamot för Socialdemokraterna, säger till Vísir att Katrín Jakobsdóttirs och Bjarni Benediktssons reaktioner är "en örfil" mot en nation som gör stora uppoffringar under coronapandemin - inte minst att bägge lägger ansvaret på Ásmundarsalur:
"Det här är en stor besvikelse. Jag trodde att hon var mer av en principmänniska än detta. Hon höll sig undan i 36 timmar och kom fram till att en sal hade brutit mot smittskyddslagen. Finansministern behövde inte följa de regler som hälsovårdsministern från hennes eget parti inför för oss."
Socialdemokraternas gruppledare Oddný G. Harðardóttir vill att alltinget samlas i morgon för att diskutera händelsen. Men den begäran får - om oppositionen är enig - inte majoritet utan stöd av två ledamöter från regeringspartierna.
Även Inga Sæland, ledare för Folkets parti, vill sammankalla alltinget för att diskutera Bjarni Benediktsson. Hon säger till RÚV att hans förklaring att salen plötsligt fyllts av människor och att han bara varit där i några minuter inte är trovärdig:
"Det här är bland det fulare som man har sett mitt i en pandemi. Där våra hjärtevänner dör ensamma på sjukhus eftersom vi inte får besöka dem. Där våra mor- och farföräldrar inte känner sina barnbarn som föddes år 2020."
Rósa Björk Brynjólfsdóttir, som nyligen lämnade Katrín Jakobsdóttirs parti Gröna vänstern för Socialdemokraterna, skriver på Twitter att hennes reaktion är "en enorm besvikelse". Gröna vänsterns partisekreterare, Ingibjörg Þórðardóttir, säger till Vísir att hon anser att Bjarni Benediktsson bör avgå - men hon tycker inte att händelsen är skäl nog att lämna regeringssamarbetet.
Jón Björn Hákonarsón, Framstegspartiets partisekreterare, skriver på Facebook att han har svårt att se att Självständighetspartiet ska kunna ingå i en ny regering eftersom partiet "har svårt att uppleva sig som en del av folket". En partikamrat, alltingsledamoten Líneik Anna Sævarsdóttir säger i Morgunblaðið att Bjarni Benediktsson har gjort sig skyldig till "ett förfärligt misstag" som dock inte förändrar hans ställning i regeringen.
Sóley Tómasdóttir, tidigare kommunpolitiker för Gröna vänstern i Reykjavík, kallar på Twitter agerandet för "oförlåtligt". Andrés Ingi Jónsson, som numera är politisk vilde i alltinget efter att ha lämnat Gröna vänstern, hävdar på Twitter att Bjarni Benediktsson anser sig vara så viktig att han inte förmår visa någon ödmjukhet.
Piratpartiet går ännu längre i kritiken mot Bjarni Benediktsson. Alltingsledamoten Jón Þór Ólafsson säger till RÚV att partiet överväger en misstroendeförklaring mot finansministern när alltinget samlas efter helgerna:
"Vi misstror finansministern. Vi har inte förtroende för honom att utöva makt."
"Jag tycker att reaktionerna har kännetecknats av stor arrogans. Han vägrar att avgå eftersom han anser sig utföra så viktiga uppgifter. ... Det är bara på Island som politikerna är större än de uppgifter som de utför och därför inte kan avgå. Det här är något typiskt isländskt fenomen som inte är värt att ta efter."
I stället för en misstroendeförklaring hoppas hon att Gröna vänstern och Framstegspartiet ska lämna koalitionen med Självständighetspartiet. Hon säger att Piratpartiet ger sitt stöd till dessa två partier i en minoritetsregering. Villkoret för stödet är att höstens alltingsval tidigareläggs till våren och att regeringen öppnar dörren för en ny grundlag.
Þórhildur Sunna Ævarsdóttir skriver på Twitter att regeringen är beredd att "offra etiken för att sitta vid makten". Halldór Auðar Svansson, tidigare kommunpolitiker i Reykjavík för Piratpartiet, hävdar på Twitter att en regering som inte följer sina egna regler inte heller har några befogenheter.
Även Socialdemokraternas ungdomsförbund uppmanar i ett uttalande Gröna vänstern och Framstegspartiet att lämna koalitionen med Självständighetspartiet. En liknande uppmaning kommer från Framstegspartiets ungdomsförbund på Twitter där de uppmanas ta avstånd från Bjarni Benediktsson.
Vidare skriver Gröna vänsterns ungdomsförbund i ett uttalande att de inte har förtroende för honom. Piratpartiets ungdomsförbund efterlyser på Facebook medlemmarnas berättelser om vad de gjort avkall på under julfirandet på grund av pandemin. De skriver att regeringens ministrar "behöver goda exempel".
Men Bjarni Benediktsson får stöd av partikamraten Brynjar Níelsson. Han skriver på Facebook att Þórhildur Sunna Ævarsdóttir och Helga Vala Helgadóttir inte har något att göra inom politiken och att de enbart ägnar sig åt att skapa turbulens.
Eiríkur Bergmann Einarsson, professor i statsvetenskap vid Háskólinn á Bifröst, säger till Vísir att händelsen kan vara svårare att hantera för Gröna vänstern än för Självständighetspartiet. Ett skäl är att det inom Självständighetspartiet finns fler som är kritiska mot coronarestriktionerna. Men han tror att Bjarni Benediktssons ställning är försvagad åtminstone på kort sikt.
Men han tror inte att Piratpartiets hot om en misstroendeförklaring eller försök att splittra regeringen kommer att ha någon effekt. Eiríkur Bergmann Einarsson säger till Vísir att agerandet kan vara ett sätt att göra debatten mer långlivad:
"De håller frågan igång och de presenterar sig själva som ett visst alternativ inför valet och påminner människor om sin ställning i alltinget så genom detta får du ut väldigt mycket politiskt genom debatten om en sådan fråga."
Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason säger i Fréttablaðið att det är en besvikelse när ledande politiker inte följer de restriktioner som de själva har infört. Han hoppas att uppmärksamheten kring Bjarni Benediktsson leder till att fler blir medvetna om och respekterar reglerna:
"Jag hoppas åtminstone att det fungerar så och inte så att människor anser att det är i sin ordning att bryta mot de här reglerna för att någon annan gör det."
Här kan du läsa mer om Bjarni Benediktsson.