söndag 20 december 2020

Premiär för flygtrafik mellan Reykjavík och Hemön före jul

Redan på tisdag lyfter det första planet från Reykjavík mot Hemön. Nypremiären är en följd av att regeringen ger statligt stöd till trafiken fram till våren. Under den första perioden blir det två avgångar i veckan. Kommun- och kommunikationsdepartementet har enligt ett pressmeddelande upphandlat trafiken från Icelandair.

I september i år avvecklade Ernir flyglinjen mellan Reykjavík och Hemön. Den hade under en tid kämpat för att bära sina kostnader - och när resandet minskade dramatiskt under coronapandemin tog bolaget beslutet att upphöra med trafiken.

Plötsligt stod Hemön utan flygförbindelse med fastlandet. Inrikesbolaget Air Iceland Connect - som ägs av Icelandair - meddelade dock efter diskussioner med kommunen att den skulle börja trafikera sträckan till våren.

Nu står det klart att det blir nypremiär redan på tisdag. Klockan 11 lyfter det första flyget från Reykjavík mot Hemön. Samma plan återvänder klockan 13.20.

Flygturen tar bara 20 minuter. De billigaste biljetterna kostar 6 500 isländska kronor enkel resa. Personer bosatta på Hemön kan dock få 40 procent rabatt genom statliga subventioner av flygtrafik till landsbygden.

Kommun- och kommunikationsdepartementet har upphandlat trafiken från Icelandair. Det blir två avgångar i veckan till och med april nästa år. Därefter kan avtalet förlängas två veckor i taget. Om något annat bolag skulle inleda trafik under samma period upphör avtalet. Staten finansierar trafiken men intäkterna från trafiken räknas bort från stödet till Icelandair.

Kommun- och kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson säger i ett pressmeddelande att förhoppningen är att växande turism under våren ska göra det möjligt att återuppta kommersiell flygtrafik till Hemön:
"Det är mycket betydelsefullt att säkra minimiservice på denna flygsträcka när det inte finns marknadsmässiga förutsättningar för flyget."
Här kan du läsa mer om flygtrafiken mellan Reykjavík och Hemön.