måndag 21 december 2020

Regnrekord när lerskred förstörde hus i Seyðisfjörður

På tio dagar fick Seyðisfjörður 733 millimeter nederbörd. Och den stora majoriteten föll under de fem dagar som orten drabbades av en rad lerskred. När så mycket regn faller på så kort tid är det nästan omöjligt att förebygga skred. Det säger Tómas Jóhannesson, expert vid Veðurstofa Íslands. I morgon besöker fyra ministrar Seyðisfjörður.

Den 10 december började det regna i Seyðisfjörður på östra Island. Och den här gången verkade det inte som att regnandet skulle ta slut. Ett nytt regnrekord sattes för hela landet - och nederbörden utlöste flera lerskred.

För första gången på 25 år evakuerades i fredags ett helt isländskt samhälle. Då hade en rad lerskred drabbat Seyðisfjörður. Evakueringen kom efter ett skred under fredagen som drog med sig flera hus. Ett av dem flyttades 50 meter av lermassorna.

Elva hus har skadats i skreden. Två av dem är sannolikt totalförstörda. De materiella skadorna uppskattas till en miljard isländska kronor. Inga människor har kommit till skada. Delar av evakueringen i Seyðisfjörður hävdes i går.

På tio dagar föll 733 millimeter nederbörd i Seyðisfjörður. Men majoriteten kom mellan 14 och 18 december. Då fick orten 570 millimeter regn. Så mycket nederbörd har aldrig tidigare registrerats varken i Seyðisfjörður - där mätningarna började 1935 - eller på övriga Island inom loppet av fem dygn.

Att det finns en risk för jordskred i Seyðisfjörður är ingen nyhet. Tómas Jóhannesson, expert vid Veðurstofa Íslands, säger till RÚV att inga förebyggande åtgärder hade kunnat förhindra de senaste dagarnas lerskred. När de branta sluttningarna ned mot samhället drabbas av så mycket nederbörd är det troligt att de ger vika:
"Jag tror inte att några skyddsåtgärder som används för att minska risken för lerskred i andra länder som i Alperna och på andra ställen hade gjort nytta där eftersom det är en brant sedimentär avlagring förhållandevis långt ned i slänten och det är svårt att få något skydd där."
Myndigheterna utlyste ett nödläge i Seyðisfjörður. Beredskapsnivån sänktes i går eftermiddag ett steg till riskläge.

I Eskifjörður längre söderut finns också en överhängande risk för lerskred. Där evakuerades boende på flera gator. I går eftermiddag fick de återvända hem. I bägge orterna finns det tydliga sprickor i sluttningarna efter de senaste dagarnas regnväder.

I morgon kommer statsminister Katrín Jakobsdóttir, finansminister Bjarni Benediktsson, justitieminister Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir samt kommun- och kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson att besöka Seyðisfjörður.

Räddningsarbetare från hela landet har kommit till Seyðisfjörður för att återställa skadorna. Tillsammans med de journalister som släppts in i orten testades de alla i går för coronaviruset. De senaste veckorna har coronafallen på östra Island varit ytterst få. Syftet med provtagningen är att inte någon ska råka sprida viruset till regionen.

Här kan du läsa mer om lerskreden i Seyðisfjörður.

Foto: Veðurstofa Íslands