söndag 13 december 2020

Restaurang tjuvstartar med rocka under coronapandemin

Jäst rocka dagen före julafton är något av en isländsk tradition. Men de flesta föredrar att äta den stinkande fisken på restaurang i stället för i hemmet. I år får dock matställen bara ta emot femton gäster åt gången. Därför har Þrír frakkar i Reykjavík tjuvstartat med serveringen för att kunna välkomna fler gäster, skriver Fréttablaðið.

Dagen före julafton firas Þorláksmessa. Firandet är tillägnat Þorlákur Þórhallsson som var biskop i Skálholt under sent 1100-tal. Han utsågs 1984 till katolska kyrkans skyddspatron på Island.

Fram till reformationen 1550 var rocka ganska vanlig mat på Island. Därför har fisken kommit att förknippas med den katolska kyrkans mest kända företrädare. Traditionen med rocka dagen före julafton härstammar från Västfjordarna. På senare år har den spridit sig över landet.

Den jästa rockan luktar illa och har en slemmig konsistens som påminner lite om surströmming. Lukten gör att det är få som serverar rocka i hemmet. I stället är det många restauranger som erbjuder rocka den 23 december. Vid lunchtid kan köerna vara långa för att få plats på matställen där rocka finns på menyn.

Serveringen av rocka är alltså koncentrerad till en enda dag. Men i år får restauranger bara ta emot femton gäster åt gången på grund av coronapandemin. Þrír frakkar i Reykjavík har därför redan börjat servera rocka. Kocken Stefán Úlfarsson säger i Fréttablaðið att just rocka - till skillnad från många andra maträtter - inte är något som kunder beställer hem:
"De första gästerna kom tidigare i veckan och vi väntar fler de närmaste dagarna. ... Det är inte vanligt att rocka skickas hem till människor. Människor vill i allmänhet inte få lukten hem till sig."
Här kan du läsa mer om traditionen att äta rocka dagen före julafton.