söndag 20 december 2020

Stumpen och ljustjuven är islänningarnas favorittomtar

Stumpen Stúfur är nu lika populär som ljustjuven Kertasníkir. De två delar nu förstaplatsen på islänningarnas topplista över de tretton jultomtarna. Det är första gången sedan 2015 som inte Kertasníkir är ensam favorit. Men den som har vunnit flest nya hjärtan under det gångna året är dörrsmällaren Hurðaskellir. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Ett av de mest särpräglade inslagen i det isländska julfirandet är de tretton tomtarna. Den första jultomten anländer till befolkade områden den 12 december. Därefter kommer de en och en under dagarna fram till julafton. Sedan försvinner de en i taget till den plats långt bort från bebyggelse där de håller till resten av året.

Gemensamt för de tretton tomtarna är att de inte är snälla. I stället kommer de för att utföra hyss. De stjäl, okynnesäter och ställer till med problem.

Länge har ljustjuven Kertasníkir varit islänningarnas främsta favorit. Sedan MMR började undersöka jultomtarnas popularitet 2015 har han haft flest anhängare.

Men i år har Kertasníkir fått sällskap på toppen. Både Kertasníkir och Stúfur får 25 procent var - vilket för Kertasníkir innebär en nedgång med 4 procentenheter och för Stúfur med 3 procentenheter.

Dörrsmällaren Hurðaskellir är den som har skaffat sig flest nya vänner under året. Det är nu 15 procent som håller honom som favorit - en uppgång med 4 procentenheter.

Därefter följer skyrmumsaren Skyrgámur med 7 procent, köttkroken Ketkrókur med 6 procent, mjölktjuven Stekkjastaur med 5 procent, snattaren Giljagaur med 4 procent, korvtjuven Bjúgnakrækir och fönsterspejaren Gluggagægir med 3 procent var, slevslickaren Þvörusleikir och doftaren Gáttaþefur med 2 procent var samt skålslickaren Askasleikir och grytslickaren Pottaskefill med 1 procent var.

Här kan du läsa mer om islänningarnas favorittomtar.