fredag 25 december 2020

Två av tre islänningar äter rökt lammkött på juldagen

Två av tre islänningar äter hangikjöt, rökt lammkött, på juldagen. Trots att traditionen alltjämt är stark tappar den sakta mark. Det är oftast personer som har fyllt 50 år och boende på landsbygden som väljer rökt lamm till huvudrätt i dag. Bland unga islänningar är det allt fler som föredrar vegetariskt. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Den mest traditionella maträtten i det isländska julfirandet är hangikjöt, lammkött som rökts över exempelvis björkved eller fårspillning. Men den här sedvänjan har försvagats på senare år. Inför juldagen 2010 var det 73 procent som svarade att de tänkte äta hangikjöt. I år har den siffran sjunkit till 65 procent.

Förra juldagen var det 68 procent som föredrog hangikjöt. Inom loppet av ett år är det alltså 3 procentenheter som har bestämt sig för något annat som huvudrätt på tallriken.

Men det finns ingen tydlig utmanare till det rökta lammet. I dag är det 8 procent som tänker äta kassler - vilket är lika många som förra året. Vidare är det 5 procent (+1) som väljer annat lammkött, 5 procent som väljer vegetariskt (+1), 4 procent som väljer nötkött (+1) och 3 procent som väljer kalkon (-1). Resterande 11 procent föredrar något annat.

Det rökta lammet serveras ofta i hushåll på landsbygden och till personer som har fyllt 50 år. Traditionen är dessutom något starkare bland män.

I åldersgruppen 18 till 29 år är det hela 13 procent som ratar kött och fisk. Det är också fler kvinnor och boende i huvudstadsregionen som äter vegetariskt. Bland pensionärer är det ingen som väljer växtbaserad kost.

Bland Framstegspartiets och Centerpartiets väljare är det 80 respektive 79 procent som lägger rökt lamm på tallriken i dag. I dessa väljargrupper finns inga vegetarianer eller veganer. De är talrikast bland Piratpartiets anhängare. Där är det 14 procent som äter vegetariskt på juldagen. Här är det dessutom färst - 56 procent - som väljer rökt lamm.

Här kan du läsa mer om islänningarnas matvanor på juldagen.