torsdag 24 december 2020

Unga islänningar väljer bort fyra partier

Självständighetspartiet är störst på Island. Men bland islänningar i åldern 25 till 44 år är det Piratpartiet som har flest anhängare. Och bland de yngsta - mellan 18 och 24 år - är det inte en enda som säger sig sympatisera med Centerpartiet, Framstegspartiet, Folkets parti eller Islands socialistparti. Det visar en mätning utförd av Zenter på uppdrag av Fréttablaðið.

I den senaste väljarbarometern publicerad i Fréttablaðið behåller Självständighetspartiet positionen som största parti med 22,9 procent. Socialdemokraterna faller tillbaka till 15,6 procent och tappar därmed andraplatsen till Piratpartiet med 17 procent.

Både Gröna vänstern och Renässans får 10,2 procent. Framstegspartiet får 7,3 procent medan Centerpartiet sjunker till 6,7 procent - partiets sämsta siffra hos Zenter på nästan två år.

Det är sju partier som klarar alltingets femprocentsspärr. Folkets parti är närmast representation i alltinget med 4,7 procent. Islands socialistparti får 3,3 procent.

Skillnaderna är stora mellan olika åldersgrupper. Självständighetspartiet lockar hela 32 procent av väljarna i åldern 18 till 24 år. Där är också Piratpartiet och Gröna vänstern starka med 19 procent var.

I den yngsta gruppen är det inte en enda väljare som säger sig sympatisera med Framstegspartiet, Centerpartiet, Folkets parti eller Islands socialistparti. Samtliga fyra av dessa partier har flest anhängare bland dem som har fyllt 45 år.

Piratpartiet är största parti både i gruppen 25 till 34 år och 35 till 44 år.