tisdag 8 december 2020

Vaccinering mot coronaviruset blir avgiftsfri och frivillig

Inom loppet av några få dagar ska en majoritet av Islands befolkning kunna vaccineras mot coronaviruset. Vaccineringen blir avgiftsfri och frivillig. Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir har möjlighet att tvinga medborgare till vaccinering - men statsepidemiologen Þórólfur Guðna­son vill inte göra den obligatorisk. Men han vädjar till islänningarna att vaccinera sig ändå.

På Island rapporterades i går sju nya fall av coronasmitta. Samtliga sju var redan i karantän. Dessutom var det fem personer som testade positivt för coronaviruset vid gränsen.

Nu är det 197 smittade som hålls i isolering. Av dessa är det 36 som vårdas på sjukhus - och tre av dem ligger på intensivvårdsavdelning.

Dessutom är det 460 personer som är i karantän och 1 141 personer som är i inresekarantän.

Statsepidemiologen Þórólfur Guðna­son lämnade i går nya rekommendationer till hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir. De befintliga restriktionerna löper ut den 9 december. Innehållet i förslaget är inte känt. Det är dock inte troligt att det blir några större lättnader.

De senaste dagarna har Þórólfur Guðna­son gång på gång varnat för känslan av att faran är över. Det är då som människor minskar vaksamheten och tänker mindre på åtgärder som minimerar riskerna för smittspridning - men det är då viruset kan få fäste i samhället på nytt.

Island räknar med att vaccineringen mot coronaviruset ska komma igång strax efter nyår. Ansvaret ligger på de regionala hälsovårdsmyndigheterna. Óskar Reykdalsson, chef för hälsovårdscentralerna i huvudstadsregionen, säger i Morgunblaðið att alla som vill ska kunna vaccineras på några få dagar. Planen är att använda bland annat skolor och idrottshallar:
"Om vi tar ett klassrum som exempel så vore det möjligt att vaccinera närmare 20 personer i varje klassrum i timmen. Om vi kan vaccinera i tio timmar så skulle det betyda 200 personer. Om vi räknar med att det finns 50 klassrum i en viss skola så är det direkt 10 000 personer som det är möjligt att vaccinera på en dag där."
Smittskyddslagen ger hälsovårdsministern befogenhet att besluta om obligatorisk vaccinering. Men det är inget som Þórólfur Guðna­son kommer att föreslå Svandís Svavarsdóttir. Han sade under gårdagens presskonferens att han ändå hoppades att så många som möjligt skulle vaccinera sig.

För att nå flockimmunitet trodde han att det krävdes att 70 procent av befolkningen skulle vaccinera sig. Vaccineringen kommer att vara avgiftsfri.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.