torsdag 31 december 2020

Völvans spådom för 2021: flockimmunitet och vulkaner

Vulkanutbrott, coronapandemins slut och förnyat resande. Så ser huvuddragen ut i völvornas spådomar för 2021. Men där DV:s völva förutspår ett vulkanutbrott i Hekla ser Vikans völva utbrott i såväl Katla som Grímsvötn framför sig. Och vägen till flockimmunitet för coronaviruset kommer att kantas av problem och diskussioner.

Vikan och DV är de isländska tidningar som i år håller på traditionen att publicera spådomar för det kommande året. Som vanligt tar de upp de stora nyhetshändelserna, samhällsdebatten, kändisar och naturkatastrofer. Och de två spådomarna har både en hel del gemensamt och en hel del som skiljer dem åt.

Att völvor förutsäger vulkanutbrott är närmast en regel. DV:s spåkvinna talar om ett utbrott i Hekla tidigt på året. Jorden skakar och djuren flyr skräckslagna från vulkanen. Vikans sierska räknar med ett utbrott i Katla under hösten som direkt följs av ett utbrott i Grímsvötn.

Utbrottet i Katla blir inte särskilt stort - men vulkanaska kommer att stoppa flygtrafik och stora delar av södra Island kommer att evakueras. Utbrottet följs av översvämningar som förbryllar experterna eftersom vattenmassorna tar vägen via Markarfljót - något som inte har hänt sedan Island befolkades. Även utbrottet i Grímsvötn blir litet.

Coronaviruset präglar livet på Island under vintern. Men med våren kommer också flockimmuniteten genom omfattande vaccinering. Det är bägge völvorna överens om. Men båda förutspår också att en rad bekymmer kommer att uppstå längs vägen. Väntan på vaccin blir längre än väntat. Dessutom tror Vikans völva att det visar sig att samhällseliten har lyckats tränga sig före i kön.

Under året kommer islänningarna att börja resa utomlands på nytt. Pandemin kommer dock att prägla resandet. Enligt Vikans völva har den nämligen gjort klasskillnaderna i samhället tydligare - och färre kommer att ha råd att resa när flygbiljetterna blir dyrare.

I höstens alltingsval utropas Självständighetspartiet till segrare efter att ha blivit största parti med omkring 23 procent av rösterna. Partiledaren Bjarni Benediktsson får i uppdrag att bilda regering. I den nya koalitionen ingår Socialdemokraterna, Renässans och Framstegspartiet - som får nöja sig med 8 procent.

Nuvarande statsministern Katrín Jakobsdóttir lämnar in sin avskedsansökan dagen efter valet. Hennes parti Gröna vänstern gör också ett uselt val. Både Folkets parti och Islands socialistparti klarar femprocentsspärren till alltinget.

Den nya regeringen blir omstridd - inte minst eftersom Socialdemokraterna gått till val på att inte regera ihop med Självständighetspartiet. Trots att många kommer att döma ut koalitionen tror Vikans völva att den kommer att bli långlivad.

I spådomen för 2021 siar Vikans völva även om mystiska bilder på ett misstänkt sjöodjur i Lagarfljót, om Davíð Oddssons val att sluta som chefredaktör för Morgunblaðið och om omfattande matförgiftning efter en middag i konsert- och kongresshuset Harpa i Reykjavík.

Dessutom fortsätter turbulensen kring fiskejätten Samherji. Efter att inte ha fått någon ministerpost väljer nuvarande fiskeministern Kristján Þór Júlíusson att börja jobba för bolaget.

Här kan du läsa mer om völvans spådom för 2020.