söndag 24 januari 2021

Åtta isländska orter har varit coronafria i tio månader

Nästan tio månader efter coronautbrottet på Island är åtta orter och kommuner fortfarande helt smittfria. Här har aldrig en enda person hållits i isolering efter att ha smittats av viruset. Gemensamt för de åtta platserna är att de är belägna på landsbygden långt ifrån större städer - och två av dem är öarna Hrísey och Grímsey.

I slutet på februari 2020 rapporterades det första coronafallet på Island. Därefter ökade smittspridningen snabbt när resenärer återvände från Alperna och förde viruset med sig. Smittan kom också från länder som USA och Storbritannien. Efter någon vecka rapporterades den första samhällsspridningen.

Huvudstadsregionen har varit värst drabbad. En rad kommuner i övriga landet har också drabbats av lokala utbrott.

Men åtta kommuner och orter har varit helt virusfria ända sedan pandemins början. Det visar statistik från civilförsvaret.

I Búðardalur, Tálknafjörður, Skagaströnd, Vopnafjörður, Borgarfjörður eystri och Fáskrúðsfjörður samt öarna Hrísey och Grímsey har ingen invånare testat positivt för coronaviruset. Följaktligen har heller ingen på dessa orter behövt sitta i isolering.

Gemensamt för de åtta orterna är att de är belägna på landsbygden långt från huvudstadsregionen. Inga större städer finns i närheten. Flera av dem - som Borgarfjörður eystri, Vopnafjörður, Hrísey och Grímsey - är också geografiskt ganska isolerade.

Här kan du läsa mer om coronapandemin på Island.