torsdag 28 januari 2021

Första resenären till Island med vaccinpass

I veckan kom den första turisten som kunde visa upp ett vaccinpass till Island. Resenärer från EES- och Efta-länder som kan intyga att de är vaccinerade mot coronaviruset är nu undantagna från kraven på testning och karantän vid inresan. Islänningar som har vaccinerats kan sedan en vecka tillbaka få vaccinpass.

Klockan 15.18 i tisdags landade Icelandairs flyg från Köpenhamn i Keflavík. Ombord fanns bland annat en dansk resenär som vaccinerats mot coronaviruset. Vid ankomsten kunde resenären visa upp ett vaccinpass som intyg på vaccineringen - och undgick därmed kravet på dubbla coronatester med fem dagars karantän.

Det var första gången som en resenär visade upp ett vaccinpass på flygplatsen i Keflavík.

Island började utfärda vaccinpass för en vecka sedan. Intyget lanserades samtidigt som de första islänningarna fick sin andra dos av Pfizers vaccin mot coronaviruset.

Även resenärer som kan visa upp intyg på antikroppar är undantagna från inreserestriktionerna. Hittills har 402 personer fått sina godkända och kunnat passera gränsen. Men 59 intyg har underkänts. Då har de utfärdats utanför EES- och Efta-området eller varit på andra språk än isländska, danska, svenska, norska, färöiska eller engelska.

Island accepterar inga intyg på coronatester vid inresa.

När coronapandemin drabbade Island för elva månader sedan dröjde det inte länge innan den internationella flygtrafiken närmast upphörde. För att upprätthålla nödvändiga förbindelser med utlandet kom regeringen överens med Icelandair om att täcka förlusterna för flyg till London, Stockholm och Boston.

I dag sker trafiken till Stockholm och London på kommersiell basis - även om linjen mellan Stockholm och Keflavík i praktiken nu har legat nere i tre veckor och inte kommer att återupptas förrän tidigast i mars. Däremot får trafiken till Boston alltjämt ekonomiskt understöd.

Regeringen skriver i ett pressmeddelande att kostnaderna för att täcka Icelandairs förluster gick på knappt 350 miljoner isländska kronor under 2020.

På Island rapporterades i går fyra nya fall av coronasmitta. Samtliga fyra var redan i karantän. Dessutom var det sex personer som testade positivt för viruset vid gränsen.

Nu är det 56 smittade som hålls i isolering. På Landspítali i Reykjavík vårdas 16 coronapatienter. Dessutom är 46 personer i karantän och 1 088 personer i inresekarantän.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.