måndag 11 januari 2021

Island lättar på coronaregler - 20 personer får samlas

Tjugo i stället för tio personer får nu samlas på en plats. Både träningslokaler och idrottsarenor får öppna - men matcher måste spelas utan publik. Dessutom lättas restriktionerna för bland annat teatrar och biografer. Beslutet har tagits av hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir. De nya reglerna börjar gälla den 13 januari.

På onsdag börjar nya coronarestriktioner gälla på Island. På rekommendation från statsepidemiologen Þórólfur Guðnason har hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir beslutat om flera lättnader. De är ett resultat av minskande smittspridning på Island - men om den skulle öka kan lättnaderna återkallas.

Den allmänna regeln blir från och med den 13 januari att tjugo personer får samlas på en plats. I dag är gränsen tio personer. Där tvåmetersregeln inte kan upprätthållas ska alla som är födda 2005 och senare använda andningsskydd.

Träningslokaler och idrottsplatser får öppna på nytt. Men gemensamma klädskåp i omklädningsrummen får inte användas. Gym och andra träningslokaler får bara släppa in hälften av det antalet gäster som de har tillstånd för.

Även idrottsträningar blir tillåtna - men med högst 50 deltagare. Matcher och tävlingar får också genomföras utan åskådare.

Restriktionerna lättas även för scenkonst, biografer och andra kulturevenemang. Upp till 50 personer får finnas på scen. Publiktaket höjs till 200 personer - varav 100 vuxna och 100 barn. De ska sitta på numrerade platser och registreras med namn.

För butiker blir reglerna oförändrade. Inte heller blir det några ändringar för barer och andra nöjesställen - vilket innebär att de tvingas hålla stängt.

De nya reglerna gäller enligt ett pressmeddelande till och med den 17 februari. Lättnaderna återspeglar en mindre bekymmersam situation på Island. Däremot är läget allt besvärligare i många andra länder. Och det kan påverka bedömningen även på Island.

Þórólfur Guðnason har föreslagit hårdare tillsyn över personer som reser till Island. I lördags hade totalt 26 personer upptäckts med den brittiska virusstam som tros vara särskilt smittsam. För att förhindra att inte den får spridning i landet vill han att inresande som väljer två veckors karantän ska tillbringa tiden på det hotell i Reykjavík som myndigheterna hyr just för att hålla personer i karantän och isolering.

Helst vill han avskaffa möjligheten att välja två veckors karantän och tvinga alla till dubbla coronatester med fem dagars karantän mellan provtagningstillfällena. Men om en sådan åtgärd inte har stöd i lagen vill Þórólfur Guðnason ha uppsikt över dem som väljer två veckors karantän utan testning.

I veckan väntas de första 1 000 doserna av Modernas coronavaccin till Island. Vaccinet räcker till 500 personer. Under januari och februari räknar Island med totalt 5 000 doser av Modernas vaccin.

Regeringen har kommit överens med Icelandair om en fortsättning på flygtrafiken mellan Keflavík och Boston. Avtalet - som undertecknats av kommun- och kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson - innebär att staten står för eventuella förluster för två avgångar i veckan till och med den 31 mars.

Syftet är enligt ett pressmeddelande att garantera en flygförbindelse mellan Island och USA när det inte finns förutsättningar för kommersiell trafik.

De tre senaste dagarna har fjorton nya fall av coronasmitta rapporterats på Island. Bara en av dem var inte redan i karantän. Dessutom har 36 personer testat positivt för coronaviruset vid gränsen.

Det är nu 143 smittade som hålls i isolering. Ytterligare 351 personer är i karantän och 2 340 personer i inresekarantän.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.