söndag 10 januari 2021

Piratpartist lämnar alltinget för andra gången

Jón Þór Ólafsson ställer inte upp för omval till alltinget i höst. Det är andra gången han väljer att lämna rikspolitiken - och hans besked innebär att tre av dagens sex piratpartister i alltinget inte kandiderar på nytt. Jón Þór Ólafsson meddelade sitt beslut i går genom en debattartikel i Vísir. Samma dag öppnades registreringen till Piratpartiets provval.

Våren 2013 valdes Jón Þór Ólafsson in i alltinget för första gången. Han blev därmed en av de tre första piratpartisterna i alltinget. Efter halva mandatperioden valde han att hoppa av för att återgå till jobbet som asfaltsläggare.

Senare beskrev han beslutet som förhastat. Han hade räknat med att Piratpartiet då skulle ha utvecklats till en stabil politisk kraft. Jón Þór Ólafsson ansåg dock att det fanns brister eftersom det tog så lång tid att växa in i det parlamentariska arbetet. Hösten 2016 valdes han in på nytt - och han fick nytt förtroende i valet hösten därpå.

Registreringen till Piratpartiets provval inför alltingsvalet i september öppnades i går. Samma dag meddelade Jón Þór Ólafsson att han inte kandiderar för omval. Han skrev i Vísir att han tänkte fortsätta arbeta för partiet men på gräsrotsnivå:
"Mitt mål var alltid att garantera Piratpartiets bärkraft och i dag är rörelsen starkare än någon gång tidigare. Partiet har en stark medvind, gräsrötterna är starka, våra anställda är superkompetenta, alltingsgruppen har aldrig varit mer sammanhållen och de som kandiderar igen kan sin sak."
Eftersom Piratpartiet nu har så många kompetenta företrädare anser inte Jón Þór Ólafsson att han "inte längre är nödvändig i frontlinjen".

Beslutet innebär att tre av dagens sex piratpartister i alltinget inte kandiderar i höst. Sedan tidigare har Helgi Hrafn Gunnarsson och Smári McCarthy meddelat att de inte ställer upp på nytt. Däremot har Þór­hildur Sunna Ævars­dótt­ir, Hall­dóra Mog­en­sen och Björn Leví Gunn­ars­son aviserat att de är tillgängliga för omval.

Här kan du läsa mer om Helgi Hrafn Gunnarssons och Smári McCarthys beslut att lämna alltinget.