måndag 25 januari 2021

Skottdåd mot Socialdemokraternas högkvarter i Reykjavík

Minst fem skott avlossades mot Socialdemokraternas partihögkvarter i Reykjavík under natten mot fredagen. Ingen var på plats i lokalerna när skjutningen ägde rum. Det finns inte heller någon misstänkt gärningsperson. Under det senaste året har Renässans och Självständighetspartiets lokaler utsatts för liknande skottdåd.

När de första anställda kom till Socialdemokraternas partilokaler på Sóltún i Reykjavík i fredags morse upptäckte de flera skotthål i fönstren. Flera fönster hade också krossats. Totalt var det sex fönster som var helt eller delvis förstörda. Minst fem skott hade avlossats mot fönstren.

Dådet upptäcktes vid niotiden på morgonen. Då hade lokalerna varit tomma i ungefär tolv timmar. Skjutningen utfördes någon gång under denna tidsperiod.

Karen Kjartansdóttir, vd för Socialdemokraterna, säger i Fréttablaðið att partilokalerna inte har utsatts för någon liknande attack tidigare. Hon säger i Morgunblaðið att det inte har riktats några hot mot partiet som kan kopplas till skottdådet:
"Självklart är detta obehagligt."
I Morgunblaðið talas det om att skjutvapnet kan ha varit en pistol. Vísir rapporterar däremot att polisen tror att vapnet är ett luftgevär.

Polisen utreder nu skjutningen. I dagsläget finns det enligt ett pressmeddelande ingen misstänkt för attacken.

Men det här är inte första gången som någon skjuter mot politiska partiers lokaler. Enligt Stundin har politiker uppmanats att vara vaksamma på grund av flera skottdåd på senare tid.

Någon sköt mot Renässans högkvarter i januari förra året. I maj 2020 besköts Självständighetspartiets lokaler i Reykjavík. Och i september utfördes ett liknande attentat mot näringslivsorganisationen Samtök atvinnulífsins. Det uppger Vísir.

Dessutom avlossades skott mot Piratpartiets lokaler både 2018 och 2019, rapporterar Vísir.

Rikspolischefen Sigríður Björk Guðjónsdóttir säger till RÚV att skjutningarna utreds av polisen i Reykjavík. Det betyder att de i dagsläget inte betraktas som ett hot mot rikets säkerhet:
"Om detta vore ett hot mot rikets säkerhet så skulle det ligga på vårt bord. Det här har inte nått dit."
Þórður Þórarinsson, vd för Självständighetspartiet, säger till RÚV att säkerhetssystemet vid partihögkvarteret har byggts ut efter dådet. Händelsen utreds alltjämt av polisen:
"Det här är väldigt hemskt. Det går inte att säga något annat."
Inga liknande skottdåd ska ha genomförts mot lokaler som används av Framstegspartiet, Centerpartiet, Gröna vänstern eller Folkets parti.