torsdag 14 januari 2021

Statsepidemiolog kräver coronatest för resa till Island

Ett negativt coronatest kan bli ett krav för att passera gränsen. Förslaget kommer från statsepidemiolog Þórólfur Guðnason. Om det inte finns lagstöd för att tvinga resenärer till dubbla tester eller karantän under myndigheternas tillsyn vill han i stället att resenärer måste kunna visa upp ett intyg vid inresan.

I veckan ska hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir presentera de inreseregler som ska tas i bruk den 1 februari. Statsepidemiolog Þórólfur Guðnason vill skärpa reglerna ytterligare. Skälet är att andelen positiva coronatester blir allt högre samtidigt som smittspridningen fortsätter att öka i många länder.

Hans ursprungliga förslag var att avskaffa dagens möjlighet till två veckors karantän utan testning. I stället ville han tvinga alla resenärer till dubbla coronatester - ett vid gränsen och ett fem dagar senare efter att ha tillbringat tiden i karantän. Och om testtvånget skulle sakna lagstöd skulle de två veckorna i karantän vara under myndigheternas tillsyn.

Frågetecknen gör att Þórólfur Guðnason nu har ett annat förslag. Han kommer att rekommendera Svandís Svavarsdóttir att i stället börja kräva negativa coronatester av alla ankommande resenärer. Ett intyg med ett negativt resultat måste kunna visas upp för att få gå ombord ett flyg till Island.

Testet får inte vara äldre än 48 timmar. Och efter ankomsten till Island ställs resenärer inför samma alternativ som i dag: två veckors karantän eller dubbla coronatester med fem dagars karantän.

Syftet är att förhindra att smittade personer kommer in i landet och för coronasmittan vidare.

Þórólfur Guðnason har också varnat för att vissa resenärer trotsar reglerna för karantän. Ett sådant fall utreds nu av polisen i Reyðarfjörður.

Vid lunchtid i tisdags reagerade personer som fanns i köpcentrumet Molinn på att två personer som återvänt till Island fyra dagar tidigare besökte livsmedelsbutiken Krónan. Det rörde sig alltså om ett uppenbart brott mot coronarestriktionerna.

Polis kallades till platsen. Samtliga butiker som de två personerna hade besökt fick stänga för att saneras. Enligt Austurfrétt ska de såvitt är känt inte ha varit smittade.

På Island rapporterades i går sex nya fall av coronaviruset. Tre av dem var inte i karantän. Men på flygplatsen i Keflavík var det 26 resenärer som testade positivt - vilket är den högsta siffran sedan provtagningen vid gränsen infördes den 15 juni förra året.

Det är nu 164 smittade som hålls i isolering. På Landspítali i Reykjavík vårdas 19 coronapatienter.

Dessutom är 242 personer i karantän och 2 037 personer i inresekarantän.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.