tisdag 12 januari 2021

Statsepidemiolog vill skärpa krav för inresa till Island

Det stora hotet från coronaviruset är nu smitta som förs in genom resenärer. Därför har statsepidemiologen Þórólfur Guðnason rekommenderat hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir att skärpa restriktionerna för inresa. Han vill införa dubbel testning av alla resenärer - och personer som vägrar testning eller karantän kan avvisas.

På Island rapporterades i går tre nya fall av coronaviruset. Alla tre var redan i karantän. Men vid gränsen var det sjutton personer som testade positivt för viruset. Femton av dem var isländska medborgare eller hade isländska personnummer.

Så har mönstret sett ut de senaste veckorna. Antalet smittade vid testningen inne i landet har minskat samtidigt som andelen positiva prov har ökat på flygplatsen i Keflavík. Fallen har blivit fler i takt med att fler har rest i anslutning till jul- och nyårshelgerna.

Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason uppmanade i går islänningar att inte resa utomlands om det inte var nödvändigt. På många håll i världen växer smittspridningen. Den som reser riskerar att föra smittan med sig tillbaka till Island.

Þórólfur Guðnason vill nu skärpa inresereglerna ytterligare. I en rekommendation till hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir föreslår han ännu en gång att alternativet med två veckors karantän ska slopas. Helst vill han att alla ska testas vid gränsen följt av fem dagars karantän. Därefter ska de testas på nytt.

Om det inte är möjligt ska resenärer tillbringa de fjorton dagarna i karantän i något av de hotell som myndigheterna har hyrt. Syftet är att myndigheterna ska ha tillsyn över dem så att de inte bryter mot reglerna för karantänen. Även barn måste sitta i karantän. Om de är födda 2005 eller tidigare behöver de inte testas.

Syftet med att tvinga alla som sitter i karantän att sitta av tiden i myndigheternas lokaler är i så fall att göra alternativet mindre attraktivt.

Skulle Svandís Svavarsdóttir inte gå med på dessa skärpningar vill han ändå utöka tillsynen över de resenärer som väljer fjorton dagars karantän.

Från den 10 december till den 6 januari var det 24 resenärer som föredrog den långa karantänen. Enligt Þórólfur Guðnason var det flera av dem som trotsade reglerna och gav sig ut bland folk. Det medförde en stor risk.

Sigurgeir Sigmundsson, polis på flygplatsen i Keflavík, säger i Morgunblaðið att det finns möjlighet att avvisa utländska resenärer som vägrar testning eller karantän. Isländska medborgare kan inte hindras från inresa - men utlänningar kan alltså tvingas vända tillbaka om skärpningarna blir verklighet och de inte vill testas för coronaviruset.

I dag väntas 1 200 doser av Modernas coronavaccin till Island. Det räcker till 600 personer. De som kommer att vaccineras i denna etapp är bland annat ambulanssjukvårdare, poliser som kan behöva ta hand om coronasmittade och personal på de hotell myndigheterna hyrt för att hysa personer i karantän och isolering.

Själva vaccineringen ska genomföras i morgon.

I samband med att Island lättar på vissa restriktioner i morgon sänks också beredskapsnivån för coronasmitta. Den har varit röd - vilket är den högsta nivån - sedan den infördes i december. Nivån sänks till orange - vilket är den näst högsta nivån. Skälet till sänkningen är den minskande smittspridningen på Island.

Nu är det 143 smittade som hålls i isolering. På Landspítali i Reykjavík vårdas 20 coronapatienter.

Ytterligare 352 personer är i karantän och 2 002 personer är i inresekarantän.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.