lördag 2 januari 2021

Tre av tio vill ha Katrín Jakobsdóttir som statsminister

Katrín Jakobsdóttir är den som flest islänningar vill se som statsminister. Men stödet för Gröna vänsterns ledare ökade i slutet av året - samtidigt som det minskade för Bjarni Benediktsson efter att han besökt ett evenemang i Reykjavík som upplöstes av polisen för brott mot coronarestriktionerna. Det visar en undersökning utförd av Maskína på uppdrag av Vísir.

När Gröna vänstern, Självständighetspartiet och Framstegspartiet bildade regering efter valet 2017 fick Gröna vänsterns ledare Katrín Jakobsdóttir uppdraget som statsminister. Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson accepterade posten som finansminister - trots att hans eget parti blev betydligt större i valet.

Katrín Jakobsdóttir är också den som 30,1 procent av islänningarna vill se som statsminister. Men opinionen skiftade på julafton.

På julaftons morgon rapporterade polisen att en minister kvällen innan besökt Ásmundarsalur i Reykjavík. Ett femtiotal gäster fanns i lokalerna - vilket enligt polisen utgjorde ett brott mot coronareglerna som bara tillåter folksamlingar med tio personer. Polisen upplöste evenemanget. Ministern som deltog var Bjarni Benediktsson.

Före avslöjandet föredrog 29,6 procent Katrín Jakobsdóttir som statsminister. Efter julafton steg stödet till 32 procent.

För Bjarni Benediktsson utvecklades stödet i motsatt riktning. Före avslöjandet ville 17,6 procent ha honom som statsminister. Därefter sjönk det till 13,3 procent. Det genomsnittliga stödet för Bjarni Benediktsson var 16,7 procent.

Katrín Jakobsdóttir fortsätter alltså att vara betydligt populärare än sitt parti. I Maskínas senaste mätning var det bara 12,2 procent som sympatiserade med Gröna vänstern. Självständighetspartiet fick då 22,5 procent.

Stödet för övriga partiledare påverkades bara marginellt av Bjarni Benediktssons deltagande på evenemanget i Ásmundarsalur.

Det var i snitt 11,1 procent som ville se Socialdemokraternas Logi Már Einarsson som statsminister. Därefter följde Renässans Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir med 10,1 procent, Piratpartiets Þórhildur Sunna Ævarsdóttir med 8 procent, Framstegspartiets Sigurður Ingi Jóhannsson med 6,6 procent, Centerpartiets Sigmundur Davíð Gunnlaugsson med 6,5 procent och Folkets partis Inga Sæland med 2,9 procent.

Här kan du läsa mer om Bjarni Benediktsson.