fredag 8 januari 2021

Vill göra dubbla coronatester till krav vid inresa

Skrota möjligheten till två veckors karantän och tvinga alla resenärer till dubbla coronatester med fem dagars karantän mellan provtagningstillfällena. Det förslaget har statsepidemiolog Þórólfur Guðnason ännu en gång lagt fram för hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir. Han vill också skärpa tillsynen över personer som har den brittiska virusstam som befaras vara särskilt smittsam.

Hittills har 22 fall av den brittiska virusstammen upptäckts på Island. Av dessa härrör nitton fall från testningen på flygplatsen i Keflavík. Bara tre som smittats av denna stam har inte varit utomlands - men däremot varit i kontakt med personer som återvänt från utlandsresor.

Den brittiska virusstammen befaras vara särskilt smittsam. Under gårdagens presskonferens sade statsepidemiologen Þórólfur Guðnason att han därför vill utöka kontrollen över personer som reser in från Storbritannien.

Ett förslag som han diskuterade var möjligheten att skicka alla som har den brittiska virusstammen till Fosshótel Lind i Reykjavík. Myndigheterna hyr hotellet för att inhysa personer som är i karantän eller isolering och som av olika skäl inte kan tillbringa tiden på annat håll. Därmed skulle myndigheterna ha bättre tillsyn över dem.

Men Þórólfur Guðnason sade också att han vill ändra reglerna för inresa. I dag får resenärer välja mellan två veckors karantän eller dubbla coronatester - det första vid gränsen och det andra på en hälsovårdscentral - med fem dagars karantän mellan provtagningstillfällena.

Þórólfur Guðnason vill slopa möjligheten till två veckors karantän. Det allra säkraste är att testa alla ankommande resenärer dubbelt. Och det har visat sig att vissa struntar i att efterleva reglerna för karantänen.

Förra gången sa regeringen nej. Men provtagningen gjordes avgiftsfri. Det system som nu är i bruk gäller fram till 1 februari. Då hoppas turistnäringen på en tidplan för lättnader som ska göra att fler vågar boka resor till sommaren. Om Þórólfur Guðnasons nygamla förslag blir verklighet kommer det knappast att vara vad turistnäringen önskar.

Hittills är det 444 personer som har upptäckts med pågående smitta vid gränsen sedan testningen infördes den 15 juni förra året. Och 338 personer har haft antikroppar mot coronaviruset.

På Island rapporterades i går elva nya fall av coronasmitta. Fyra av dem var inte i karantän. Dessutom var det tio personer som testade positivt vid gränsen.

Nu är det 126 smittade som hålls i isolering. På Landspítali i Reykjavík vårdas 20 coronapatienter. Ytterligare 279 personer är i karantän och 2 725 personer i inresekarantän.

I Hveragerði var det i går 87 personer - varav 74 högstadieelever - som tvingades i karantän eller isolering sedan en lärare visat sig vara smittad. Det uppger kommunen i ett pressmeddelande.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.