söndag 31 januari 2021

Vill resa staty av Kanye West vid Vesturbæjarlaug

Res en staty av Kanye West vid Vesturbæjarlaug i Reykjavík - och döp samtidigt om badhuset till Westurbæjarlaug. Det förslaget kommer från Aron Kristinn Jónasson. Och det är det i särklass populäraste förslaget i hela stadsdelen Vesturbær i den årliga idétävlingen Hverfið mitt. Över 700 personer har gett det sitt stöd.

I april 2016 besökte rapparen Kanye West och hustrun Kim Kardashian Island. Även hennes syster Kourtney Kardashian var med på resan. Han passade bland annat på att spela in musik i Valgeir Sigurðssons studio i Reykjavík. De badade också i Blå lagunen. Kanye West besökte även Island 2014.

Nu vill Aron Kristinn Jónasson locka tillbaka Kanye West och Kim Kardashian till Island. I den årliga idétävlingen Hverfið mitt föreslår han att en staty av rapparen ska resas utanför Vesturbæjarlaug i Vesturbær i Reykjavík. Badhuset bör följaktligen döpas om till Westurbæjarlaug och stadsdelen till Westurbær.

I motiveringen skriver han att fans skulle resa till Reykjavík för att beskåda statyn. Stadsdelen skulle bli känd över hela världen. Och kommunen skulle kunna bjuda in Kanye West och Kim Kardashian till invigningen.

Vidare skriver Aron Kristinn Jónasson att liknande konstverk har visat sig attrahera turister. Imagine Peace Tower på Viðey - som skapades av Yoko Ono - är till exempel ett populärt besöksmål.

Över 700 personer har gillat förslaget - vilket gör statyn till den populäraste idén i hela Vesturbær. Men det är också drygt 140 personer som har ogillat förslaget.

Förslagen ska nu beredas av kommunen. I höst får invånarna rösta om vilka förslag som faktiskt ska genomföras.

Det är inte ovanligt att förslag som är mer eller mindre ironiska får ett starkt stöd i den här typen av tävlingar. I kommundelen Kjalarnes röstade invånarna för att kommunen skulle resa ett minnesmärke över de löften som Reykjavík svek i samband med att kommunerna gick ihop. Men det genomfördes aldrig.

Här kan du läsa mer om debatten i Kjalarnes.