söndag 14 februari 2021

En av tio resenärer till Island i år är turister

Omkring 10 000 personer har kommit till Island hittills under 2021. Och var tionde resenär är en turist som tänker färdas runt i landet - trots att alla resenärer ska genomgå dubbla coronatester och sitta i karantän i fem dagar. Det visar en undersökning gjord på flygplatsen i Keflavík. Inom kort kan åtgärderna vid gränsen skärpas ytterligare.

I nästa vecka väntas statsepidemiologen Þórólfur Guðnason rekommendera ytterligare skärpningar av inresereglerna. I dagsläget ska alla ankommande resenärer genomgå dubbla coronatester - ett vid gränsen och ett nytt fem dagar senare. Tiden i väntan på det andra testet ska tillbringas i karantän.

Þórólfur Guðnason har nämnt flera tänkbara skärpningar. Utöver de dubbla testerna på Island kan det bli aktuellt att även kräva ett negativt coronatest före avresan. Ett annat alternativ är att resenärer får vänta på flygplatsen i Keflavík i upp till tolv timmar på resultatet av det första testet. De får då inte lämna flygplatsen innan de har fått ett negativ svar.

En annan möjlighet som Þórólfur Guðnason har diskuterat är att tvinga resenärer att tillbringa de fem dagarna i karantän på särskilda boenden i myndigheternas regi. Därmed skulle myndigheterna också kunna kontrollera så att resenärerna följer reglerna för karantän.

Hittills i år är det omkring 10 000 personer som har landat i Keflavík. En undersökning gjord på flygplatsen visar enligt RÚV att de allra flesta resenärerna har någon typ av band till Island.

Hela 34 procent reser på grund av jobb medan 26 procent färdas till släkt och vänner. Ytterligare 23 procent är islänningar som återvänder hem.

Men 11 procent uppger att de är turister som tänker färdas i landet. Resterande 6 procent svarar att de har andra syften med resan.

Såväl Þórólfur Guðnason som flygplatspolisen har sagt att det är uppenbart att vissa turister inte har för avsikt att respektera karantänen. Därför har han även öppnat för utökade kontroller av besökare - och att bland annat se till så att de lämnar korrekta uppgifter om boende och resplaner vid gränsen.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.