onsdag 3 februari 2021

Första coronasmittan utanför karantän på tolv dagar

Bara ett nytt fall av coronasmitta rapporterades på Island i går. Men för första gången på tolv dagar rörde det sig om en person som inte redan var i karantän. I huvudstadsregionen fick alla födda 1931 och tidigare i går möjlighet att vaccinera sig i Reykjavík. Det var omkring 750 personer som var 90 år eller äldre som då fick sin första dos.

Under de två närmaste veckorna räknar Island med att få 7 000 doser av coronavaccin från Pfizer. Det är 2 000 doser fler än planerat - vilket betyder att vaccinet räcker till ytterligare 1 000 personer eftersom det ges vid två tillfällen.

Myndigheternas mål är att ha vaccinerat alla som är 70 år eller äldre under första kvartalet. Det innebär omkring 34 000 personer.

Hittills är det 4 820 personer som är fullvaccinerade efter att ha fått två doser vaccin. Ytterligare 5 882 personer hade i måndags fått den första vaccindosen av två.

Ytterligare omkring 750 personer fick i går sin första dos vaccin. Med sms kallades i helgen alla invånare i huvudstadsregionen födda 1931 eller tidigare till vaccinering i Reykjavík. Totalt finns det ungefär 2 300 personer i den åldern i regionen - men drygt hälften av dem har redan vaccinerats eftersom de tillhör riskgrupper som bor på vård- eller sjukhem.

Alla fick vaccinet i en muskel i skuldran. Efter vaccineringen fick alla vila i 15 minuter innan de fick lämna lokalerna. Alla som vaccinerades var skyldiga att använda munskydd.

De som inte vaccinerades i går kommer att få nya möjligheter längre fram.

Bara ett nytt fall av coronasmitta rapporterades på Island i går. Men den smittade personen var inte i karantän - och det var första gången på tolv dagar som smittan upptäcktes hos någon som inte redan satt i karantän.

Ytterligare en person testade positivt för coronaviruset vid gränsen.

Nu är det 40 smittade som hålls i isolering. På Landspítali i Reykjavík vårdas 14 coronapatienter.

Dessutom är 21 personer i karantän och 899 personer i inresekarantän.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.